Portal berita terbaik anda

Viral

‘Iman diuji ketika duit beribu’ – Kisah hijrah Tasha Manshahar penuh keinsafan

Keputusan Tasha Manshahar untuk berhenti menyanyi sejak Jun tahun lalu membuatkan ramai peminatnya terkejut dan tertanya-tanya punca sebenar dia meninggalkan dunia seni.

Akhirnya selepas hampir setahun berlalu, seorang pengguna Twitter, Nurul mendedahkan kisah penghijrahan Tasha yang mengubah dirinya 100 peratus daripada seorang penyanyi terkenal kepada hamba Allah yang beriman.

Kongsi hijrah

Menurut Nurul, dugaan ‘iman turun naik’ adalah perkara yang dialami Tasha apabila bergelar seorang penyanyi setanding Najwa Latiff.

Namun secara perlahan-lahan dia cuba untuk menjadi wanita muslimah seperti sekarang ini.

Menurut Nurul lagi, dunia hiburan dengan pergaulan tidak terbatas tidak mempengaruhi Tasha, sebaliknya dia sentiasa memastikan air wuduk diambil sebelum mengenakan solekan.

Dah lama menyanyi, mula rasa apa yang dia buat tak betul

Selepas merasakan yang suara wanita tidak patut dilontarkan kepada umum, Tasha mula mengurangkan karier seni dan menghabiskan sisa kontrak dengan syarikat rakaman. Lagu ‘Bukan Aku’ seolah-olah kena dengan niat untuk tinggalkan dunia nyanyian!

Hijrah kedua bermula

Ia bermula ketika Tasha mula bekerja sebagai seorang pendidik. Ketika itu, dia mula memakai tudung labuh labuh, mengurangkan solekan tebal malah selalu hadir ke kelas al-Quran milik suaminya, Raqib Majib.

Allah bagi apa yang didoakannya

Bersangka baik dengan Allah

Loading...

Leave a Reply