Portal berita terbaik anda

Viral

Siri pembongkaran ‘kejahatan’ McDonald’s Malaysia

SEBAIK sahaja saya menerima fail gelap McDonalds Malaysia (McD Malaysia), saya mengambil masa seminggu bagi menyelidik aduan tersebut bagi memastikan sejauh mana kebenarannya.

Kemudian saya mendapatkan beberapa pihak yang menjadi mangsa kepada McD Malaysia iaitu pemilik francais atau disebut sebagai Francaisi.

Sebelum itu ingin saya tekankan, ini bukan kempen untuk memboikot McDonalds.

Pendedahan ini juga bukan berniat untuk memburukkan reputasi McD Malaysia yang memang sudah sedia buruk bagi saya.

Sisi gelap McD Malaysia harus sampai kepada masyarakat kerana ia membabitkan penindasan, penganiayaan, perkauman dan penipuan yang berlaku diamalkan oleh McD Malaysia.

Kepada yang malas membaca, jangan khuatir – saya turut hasilkan video dan boleh tonton di bawah artikel ini.

Sekiranya anda pernah terfikir atau berangan untuk memiliki sebuah outlet McDonalds saya nasihatkan tangguh atau lebih baik batalkan sahaja hasrat itu. Memiliki sebuah outlet McD tidak seindah seperti yang dilihat dari luar outlet mereka.

Ramai Francaisi kini sedang ditindas, ditekan dan outlet bakal ditamatkan pada bila-bila masa atas pelbagai alasan yang sengaja dicipta oleh McD Malaysia.

Bercakap tentang Francaisi McD Malaysia, sudah pasti ia melibatkan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama kerana Francaisi McD terdiri daripada usahawan Melayu, India dan ada Cina.

Malah kebanyakkan daripada mereka telah saya temui dan sekiranya pendedahan ini membuatkan mereka berdepan dengan lebih tekanan daripada pihak McD Malaysia. Anggaplah itu adalah harga yang perlu dibayar dalam proses untuk menuntut keadilan dan mendedahkan kebenaran.

Sebelum itu kita recap sedikit mengenai McDonalds Malaysia.

McDonalds Malaysia asalnya dimiliki oleh Golden Aches Restaurants Sdn Bhd. Namun selepas berdepan isu boikot besar-besaran ekoran timbul dakwaan McD menyumbang dana kepada zionis dalam konflik di Gaza, Golden Aches Restaurants telah ditukar nama kepada Gerbang Alaf Restaurant Sdn. Bhd (65351-M).

Ya, guna nama Malaysia barulah tidak nampak seperti yahudi zionis walaupun perangai mengalahkan zionis!

Rakyat Malaysia pasti tidak lupa empat tahun yang lalu, kita pernah boikot McD secara besar-besaran ada outlet dirosakkan sehingga cermin kereta yang mempunyai sticker McD pun turut dipecahkan.

Demo boikot McD – 4 tahun lalu

Boikot ini berlangsung di seluruh negara, ada yang berdemo di hadapan outlet bagi meluahkan kemarahan mereka kepada McD. Begitulah rakyat Malaysia, kita hanya perlu petik ‘suis’ yang betul untuk memastikan mereka bangkit boikot sesuatu produk.

Dan dalam usaha untuk mendapatkan kembali keyakinan pelanggan di Malaysia, seingat saya McD mengadakan pemberian sarapan pagi percuma dan selepas itu bermula dengan 10 orang beratur ambil sarapan percuma, menjadi 100 orang dan seterusnya kita kembali membeli McD.

Antara gambar boikot McDonalds – 4 tahun lalu

Di atas adalah mukadimah, teruskan membaca dengan istiqomah kerana cerita boikot McD empat tahun lalu sekadar untuk membuka dan ‘refresh’ minda pembaca terutama pihak McDonalds Malaysia.

Pembongkaran mengenai sisi gelap McDonalds Malaysia ini berpandukan aduan di bawah :

Malah berdasarkan rekod aduan telah dibuat kepada Kementerian Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) malangnya mereka bersikap seolah-olah lepas tangan kerana Francaisi yang membuat aduan tidak mendaftarkan perniagaannya.

Lebih dangkal lagi, KPDNHEP minta pengadu menghantar surat kelulusan. Bukankah nampak bodoh, kalau sudah tidak berdaftar di mana pengadu mahu cari dan dapat surat kelulusan?

Maklum balas KPDNHEP selepas aduan dibuat

Lebih mendukacitakan kita apabila pihak berwajib KPDNHEP gagal bertindak walaupun sedar McDonalds Malaysia selaku pemegang francais melakukan kesalahan di bawah Perkara 6A (3) Akta Francais 1998.

Perkara 6A (3) Akta Francais 1998

Perkara 6A (3) menyebut Francaisor mesti mendaftarkan setiap Francaisi mereka. Tapi McD Malaysia tidak melakukannya.

Berdasarkan aduan Francaisi dan maklum balas KPDNHEP membuktikan Francaisor tidak mendaftarkan Francaisi mereka dengan KPDNHEP seperti termaktub dalam Akta Francais 1998, jadi apa tindakan?

Masih diam membisu, buta, pekak dan tuli?

Adakah Menteri KPDNHEP, Datuk Saifuddin Nasution sedar apa yang berlaku dalam kementerian yang diterajui oleh beliau?

Oh! kalau pun Menteri tahu, saya jangka skrip seperti biasa – “salah kerajaan lama..”

Selain aduan kepada KPNDHEP, difahamkan aduan turut dibuat kepada PPIM pada 10 Julai 2018 berdasarkan surat di bawah ;

Surat aduan kepada PPIM

Ironinya, sehingga ke hari ini tiada tindakan diambil oleh kedua-dua pihak untuk menyelesaikan aduan tersebut. Saya tertanya-tanya kenapa PPIM berdiam diri, bukan mahu menuduh tetapi seingat saya PPIM mempunyai hubungan baik dengan McD Malaysia.

Adakah perkara ini sengaja didiamkan oleh PPIM bagi menjaga hubungan baik dengan McD Malaysia. Apa McD Malaysia sudah ‘kawtim’ jalan belakang dengan PPIM?

Jika tidak kenapa tiada sebarang sidang media dibuat oleh PPIM. Ini berbeza dengan kes Caltex, walaupun mahkamah memutuskan Caltex berhak menamatkan pemilik Francais, PPIM tetap mengadakan sidang media di hadapan stesen minyak Caltex.

Di mana Dato Nadzim Johan selaku Ketua Aktivis PPIM?

Toqqi dengan saya adalah kawan bermula kes Cadburry, Toqqi tahu saya orang aman dan saya bukan orang jahat – namun dalam soal penindasan dan penganiayaan saya tidak berkompromi sama sekali.

Bila KPDNHEP tidak bertindak, hero dan pejuang pengguna pula diam membisu maka fail sisi gelap McD Malaysia terpaksa saya dedahkan secara terbuka.

Untuk pengetahuan selain tidak mendaftarkan Francaisi mereka, terdapat lagi tiga kesalahan membuktikan McDonalds Malaysia melanggar Akta Francais 1998.

1. Territory Rights/Hak Wilayah

Akta Francais 1998 – Perjanjian Francais Bahagian III

Berdasarkan Akta Francais 1998, dalam Bahagian III di bawah Perkara 18 2 (b) Perjanjian Francais menyatakan :

“Hak wilayah yang diberikan kepada pemegang francais (francaisi) dan menjadi kewajipan pemberi francais (francaisor) untuk mematuhi perkara itu di mana kegagalan mematuhi subseksyen 2 menjadikan perjanjian batal dan tidak sah.”

Namun apabila merujuk dalam perjanjian McDonalds Malaysia dengan Francaisi hak wilayah tidak dinyatakan secara eksklusif dan tidak dilindungi seperti termaktub dalam Akta Francais 1998.

Bermakna dalam perjanjian McDonalds Malaysia – Hak Wilayah bagi Francaisi berdasarkan saiz restoran sahaja dan tidak dilindungi. Francaisor boleh sesuka hati membuka restoran baru dalam wilayah Francaisi pada bila-bila masa tanpa merujuk kepada Francaisi.

Ini adalah terma perjanjian yang gila dan tidak masuk akal.

Biasanya Francaisor menggunakan rekod jualan dalam sesuatu wilayah untuk membuka satu outlet baru dan ini adalah satu penganiayaan yang nyata.

Jika rekod jualan Francaisi dalam sesuatu wilayah banyak dan lumayan, Fraincaisor membuka outlet sendiri bermula dengan satu outlet kemudian menjadi dua, tiga dan seterusnya.

Secara logiknya, tidak masuk akal Francaisor dan Francaisi bersaing di antara satu sama lain, sepatutnya hak wilayah dinyatakan dengan jelas daripada sudut geografi sama ada meliputi Daerah, Pekan, Mukim atau Radius Kilometer.

Berdasarkan hak wilayah jelas menunjukkan perjanjian di antara McDonalds Malaysia dengan Francaisi bercanggah dengan Akta Francais 1998 dan sekiranya perkara ini disahkan benar ke semua perjanjian yang wujud atau sedang berkuatkuasa ketika ini secara teknikalnya terbatal.

2. Promotion Fund/Yuran Pengiklanan

Francaisor kutip yuran pengiklanan atau promosi tidak menjadi satu kesalahan tetapi wang tersebut hendaklah diuruskan di bawah akaun berasingan sebagai mana termaktub di bawah Perkara 20 Akta Francais 1998.

Namun McD Malaysia tidak pernah membentangkan penyata kewangan kepada Francaisi mereka, bermakna McD Malaysia telah melanggar Akta Francais 1998 di bawah Perkara 22 dan 23.

Perkara 20 – Akta Francais 1998

Perkara 20 (4) dan 23 (2) – Akta Francais

Tanpa laporan atau penyata kewangan Francaisi tidak dapat membuat semakan berapakah yuran yang telah dikutip daripada semua Francaisi dan berapakah yang telah dibelanjakan.

Malah menurut maklumat diperolehi sejak McD Malaysia ditubuhkan di Malaysia hanya dua kali McD Malaysia membentangkan dan memulangkan semula baki kutipan yuran pengiklanan kepada Francisi mereka iaitu sekitar tahun 2012.

Sebagai contoh, hasil kutipan yuran pengiklanan daripada keseluruhan Francaisi berjumlah RM5 juta dan jumlah yang McD Malaysia belanjakan untuk pengiklanan cuma RM2 juta. Baki RM3 juta sepatutnya dibentangkan dan dipulangkan kepada Francisi.

Tetapi perkara ini tidak dilakukan, justeru ke mana baki perbelanjaan daripada yuran pengiklanan selama ini?

3. Diskriminasi

Dalam Akta Francais 1998, Perkara 20 menyebut ;

“Francaishor tidak boleh mengamalkan diskriminasi tanpa alasan munasabah ke atas pemiliki pemiliki Francais (Francaisi)”

Akta Francais 1998 – Perkara 20

McD Malaysia turut mengamalkan diskriminasi ke atas Francaisi dengan meletakkan syarat yang berbeza-beza. Sebagai contoh perkhidmatan Drive Thru sepatutnya diberikan kepada pengendali berpengalaman menguruskan restoran McDonalds tetapi berdasarkan aduan membuktikan sebaliknya berlaku.

Aduan

Semua yang saya paparkan ini hanya sebahagian daripada sisi gelap McDonalds Malaysia. Bila saya kata ini adalah bahagian pertama sudah pastinya ada bahagian yang kedua. Dalam bahagian kedua saya memperincikan penipuan, penganiayaan dan perkauman yang diamalkan oleh McDonalds Malaysia.

Sebelum itu, saya mahu pihak berwajib memberi satu jawapan munasabah kenapa tiada tindakan diambil terhadap McDonalds Malaysia walaupun jelas mereka melanggar Akta Francais 1998.

Adakah kerana nama McDonalds maka tiada satu orang pun terfikir yang mereka melanggar undang-undang yang digubal dalam negara?

Akta Francais 1998 diwartakan untuk membantu dan menggalakkan usahawan menceburi perniagaan francais. Sekiranya akta yang ada itu gagal membela dan melindungi mereka daripada ditindas oleh kapitalis bernama McDonalds Malaysia lebih baik campak sahaja Akta Fraincais 1998 ke longkang!

Dan PPIM harus tampil menjawab artikel ini, saya berikan masa tiga hari untuk PPIM menjelaskan kenapa tiada sebarang usaha untuk membantu pengadu walaupun aduan telah dibuat pada bulan Julai 2018?

Sumber: Yuseri Yusoff

Loading...

Leave a Reply