Setahun tak sentuh nasi, gadis ini berjaya turun berat badan 45kg

Nak kuruskan badan bukanlah satu perkara yang mudah. Ia memerlukan disiplin dan tahap konsisten yang tinggi. Ada yang mengambil jalan pintas dengan memakan pil kurus tanpa mengetahui bahaya yang bakal menimpa.

Pada zaman teknologi serba canggih dan dihujung jari, ramai yang tidak lokek berkongsikan tips kuruskan badan di media sosial. Seperti gadis ini yang berjaya mengurangkan 45kg dalam masa setahun satu bulan.

Menerusi perkongsian di Twitter, dengan engamalkan diet jenis atkins, gadis ini berkata dia tidak pernah mengambil nasi sejak Oktober tahun lalu, malah turut mengurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman seharian.

Setiap kali waktu makan tengahari dia hanya akan mengambil lauk sahaja seperti ikan, ayam, sayur, tauhu, kentang dan tidak ketinggalan tempe yang juga merupakan sumber protein.

Jelasnya lagi, meskipun tidak mengambil nasi, dia akan memastikan pengambilan sumber zat yang mencukupi iaitu protein, karbohidrat dan fibre dalam setiap sajiannya.

Gadis itu berkata lagi, tiada masalah untuk makan nasi tetapi pastikan dalam porsi yang kecil dan hanya diambil sekali sehari sahaja. Ujarnya lagi, dia turut mengamalkan minum air bersama lemon setiap pagi dan malam sebelum tidur untuk membantu proses pencernaan.

Dalam pada itu, gadis itu turut mengingatkan supaya lakukan senaman. Jika malas sangat, gadis itu menyarankan supaya melakukan plank sekurang-kurangnya selama 5 minit sehari.

Katanya lagi, mustahil dalam masa setahun dia akan berdiet, sudah pasti akan ada cheat day. Tetapi pastikan cheat day anda tidak berlebih-lebihan dan kembali semula dengan proses diet.

Bagaimanapun gadis itu berkata lagi, setiap individu mungkin mempunyai cara diet yang berbeza adakalanya diet yang dilakukannya mungkin tidak sesuai untuk orang lain.

Loading...
Published
Categorized as Viral

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *