Portal berita terbaik anda

Politik

Serban besar, ijazah berjela tapi diam isu 1MDB – Anwar

Bukan sahaja ahli politik malah golongan cendekiawan termasuk penjawat awam perlu turut dipersalahkan kerana membiarkan skandal 1MDB berlaku, kata Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Beliau berkata ini kerana mereka bersikap mendiamkan diri menyaksikan skandal terburuk dalam sejarah negara itu sebelum ini.

“Bukan saja pemimpin politik. Sarjana, penjawat awam, bukan sekadar membisu, tapi yang sanggup bersekongkol untuk mempertahankan kedurjanaan yang menimpa bangsa, rakyat dan negara.

“Berlakunya kebobrokan, kemusnahan sistem, rompakan begitu besar bukan semata-mata kerana nafsu serakah beberapa pemimpin politik, tetapi kerana golongan sarjana yang membisu, yang sanggup jadi perkakasan murahan atas nama kaum atau agama.

“Serban makin besar, janggut makin panjang, degree mungkin berjela tapi tak ada hati nurani dan etika,” katanya dalam syarahan di Universiti Malaya pagi ini.

Anwar, yang juga anggota Parlimen Port Dickson diundang sebagai pensyarah tamu di program tahunan ‘Syarahan Za’ba Pengajian Melayu’ di universiti itu.

Beliau berkata skandal 1MDB merupakan pengajaran yang sudah berlalu dan tak mungkin dipadamkan tetapi harus diperbetulkan.

“Jangan gedung-gedung, makmal, perpustakaan dan profesor-profesor yang gagah ini sekadar memberikan pendidikan tapi tak mampu lahirkan manusia yang punyai akhlak dan faham prinsip etika dalam hidup diri mereka, keluarga, masyarakat dan tentunya negara mereka,” tegasnya.

Sumber: malaysiakini

Loading...

2 Comments

  1. Azirul

    Apsal tk cerito psl kes madey.. Dh kono samak ko

  2. Melayupasirgudang

    Bakal PM otak kosong. Kes 1MDB bukan kes jenayah. Najib yg di fitnah terpalit dgn 1MDB pun sudah di bebaskan oleh mahkamah kerana tiada kaitan untuk di dakwa. 1MDB soal urustadbir yang tidak cekap itu sahaja. Dan pihak kerajaan BN segera membetulkan dgn program rasionalisasinya. Apa isu? 1MDB tidak pernah melapor di mana mana balai polis tentang kehilangan duitnya atau assetnya? So what the fuck Anuwar nak rakyat percaya 1MDB is the real issue?.

Leave a Reply