Rafizi pertahan dakwaan Tun M lantik menteri tanpa restu PKR

Susulan pembentukan pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH), tokoh gabungan itu, Rafizi Ramli, tanpa disangka-sangka mendapat maklum balas ramai pihak berikutan dakwaannya bahawa pelantikan pemimpin tertinggi PPBM, DAP dan PAN sebagai menteri kanan dibuat Tun Dr Mahathir Mohamad tanpa rundingan dengan PKR.

Hari ini, Rafizi mempertahankan tindakannya itu, berkata peranannya untuk memastikan pihak eksekutif mesti menggunakan prinsip sama yang diterima pakai oleh Majlis Presiden PH dalam pembuatan keputusan, lapor wawancaranya dengan BFM.

Beliau berkata kesemua empat parti itu ialah rakan kongsi yang sama tarafnya dalam kerajaan sebagaimana juga kedudukan mereka dalam Majlis Presiden PH dan oleh itu peraturan pembuatan keputusan berdasarkan persetujuan bersama dan memastikan keterlibatan semua pihak mesti dikenakan.

“Kita perlu memastikan asas dan prinsip kita dapat dilaksanakan sejak dari awal lagi. PH dibina sejak tahun 1998 (berdasarkan) satu konsensus, perjanjian dan keterangkuman.

“PAN jauh lebih lemah dulu, berbanding PKR atau DAP ketika kami memulakan PH, tetapi kami memberi PAN kedudukan dan taraf yang sama dalam pembuatan keputusan.

“Oleh itu, sesiapa yang mengetuai kerajaan PH mesti membenarkan sikap inklusif dan rundingan dalam membuat keputusan. Penting untuk mengingatkan hal itu sejak dari mula lagi,” katanya.

Loading...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *