Portal berita terbaik anda

Utama

Polis hisap rokok di kedai makan berdepan tindakan

POLIS akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap seorang anggotanya yang melanggar larangan merokok di premis makanan hingga telah menjadi tular dalam media sosial.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata arahan telah diberikan kepada pengarah jabatan yang berkenaan untuk mengenal pasti anggota tersebut bagi membolehkan tindakan dibuat.

“Dia (individu terlibat) ialah anggota beruniform dan kerajaan telah menguatkuasakan larangan merokok. Larangan itu perlu dipatuhi semua pihak termasuklah para pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia.

“Jadi amat tidak beretika jika mereka melanggar perbuatan yang memang tidak boleh dilakukan di tempat terbuka (premis makanan) pada ketika ini,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, Isnin.

Beliau yang ditemui selepas menghadiri mesyuarat Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPKK) bersama Ketua-Ketua JPJKK negeri di sini, mengulas mengenai penularan sebuah video semalam yang menunjukkan seorang anggota polis sedang memegang rokok ketika berada di sebuah premis makanan yang termasuk dalam kawasan larangan merokok.

Video berdurasi selama lapan saat itu dipercayai diambil di sebuah premis makanan yang terletak di Semenanjung Malaysia memandangkan terdapat notis larangan merokok ditampal di beberapa kawasan restoran itu.

Bermula 1 Januari lepas, kerajaan persekutuan menguatkuasakan larangan merokok di semua restoran dan premis makanan di Semenanjung Malaysia manakala Sabah dan Sarawak masing-masing akan melaksanakannya mulai 1 Februari dan 1 Mac ini.

Loading...

Leave a Reply