Portal berita terbaik anda

Utama

PM umum ‘lockdown’ seluruh negara, ini 5 perkara yang perlu anda tahu

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi mengumumkan kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai 18 Mac (Rabu) hingga 31 Mac 2020, di seluruh negara.

Beliau berkata, perintah kawalan ini dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Katanya, perintah kawalan pergerakan ini membabitkan pertamanya larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya.

Berikut enam perkara yang perlu anda tahu berkenaan perintah tersebut:

  1. Khusus untuk umat Islam, penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat adalah selaras dengan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas yang telah bersidang pada 15 Mac 2020.
  2. Semua IPT awam dan swasta ditutup di seluruh negara, kesemua perkhidmatan awam dan swasta juga ditutup kecuali yang berkepentingan awam.
  3. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya. Untuk menguatkuasakan larangan ini, semua rumah ibadat dan premis perniagaan hendaklah ditutup.
  4. Semua rumah ibadat, premis perniagaan hendaklah ditutup kecuali pasaraya, pasar awam, kedai runcit, kedai serbaneka.
    Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara.
  5. Bagi yang baru pulang dari luar negara, mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan dan melakukan kuarantin secara sukarela (atau self quarantine) selama 14 hari.
Loading...

Leave a Reply