Portal berita terbaik anda

Politik

PH mahu majoriti dua pertiga bagi tunaikan janji manifesto – Tun M

PETALING JAYA: Parti Pribumi Bersatu Malaysia sedia menerima mana-mana ahli Parlimen kerana kekurangan majoriti dua pertiga menyukarkan Pakatan Harapan untuk memenuhi beberapa janji dalam manifesto, kata Pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau, yang juga Perdana Menteri berkata, mereka dialu-alukan untuk menyertai pakatan itu selagi mana mereka memenuhi kriteria yang telah ditetapkan selama ini.

“Kita sedia terima mereka kerana kita tahu kita ini kekurangan, tak dapat dua pertiga (majoriti) dengan kadang kadang berlaku keadaan yang mana kita tersekat, tak boleh tumpu kepada apa yang kita janjikan (dalam manifesto).

“Ada beberapa perkara yang kita janjikan yang memerlukan dua pertiga undi, dan dengan kemasukan mereka, mungkin kita akan dapat angka yang diperlukan,” katanya kepada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi PPBM di sini, malam ini.

Sebelum sidang media itu, Ahli Parlimen Bagan Serai Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, yang sebelum ini merupakan wakil rakyat bebas, telah menyerahkan borang penyertaan kepada Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin, sambil disaksikan Dr Mahathir.

Turut menyerahkan borang ialah beberapa pemimpin dari Majlis Senator Malaysia iaitu Presidennya Datuk Seri Khairudin E.S. Abd. Samad; Bendahari Datuk Suhaimi Abdullah; wakil Orang Asli Isa Ab. Hamid; dan wakil Orang Siam Aknan Ehtook.

Dengan kemasukkan mereka, kini jumlah wakil rakyat Pakatan Harapan di Dewan Rakyat ialah seramai 128 orang, dan di Dewan Negara seramai 23 orang.

Loading...

Leave a Reply