Portal berita terbaik anda

Utama

Perjuangan LTTE seperti perjuangan kebebasan Palestin – Charles Santiago

Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago mempersoalkan penangkapan dua anggota dewan DAP atas dakwaan hubungan dengan Tamil Eelam (LTTE), dengan mengatakan kumpulan pemisah kini tidak berfungsi dan tidak ada upaya untuk menghidupkan semula pergerakan itu.

Beliau berkata penangkapan itu membazir masa dan sumber polis kerana LTTE tidak mempunyai rangkaian di Malaysia.

“Saya tidak pasti apa motivasi di sebalik penangkapan mereka.

“Ia pasti menimbulkan banyak persoalan kerana, walaupun di Sri Lanka, pergerakan itu tidak wujud,” katanya kepada pemberita di Parlimen hari ini, sambil menambah bahawa pemimpin kumpulan terbunuh dalam peperangan sivil beberapa tahun yang lalu.

Santiago turut mempersoalkan mengapa ahli LTTE tidak dilihat sebagai “pejuang kebebasan” di Malaysia – sama seperti penyokong Palestin.

Beliau berkata perjuangan LTTE serupa dengan rakyat Palestin, dan kedua-duanya bertentangan dengan negara-negara berkuasa yang terlibat dalam penangkapan tanah dan penindasan ekonomi.

“Di sana, negara Israel mengejar rakyat Palestin. Di sini, negara Sri Lanka mengikuti orang-orang Tamil. Inilah satu-satunya perbezaan.

“Jika tidak, realiti adalah sama. Tetapi kerana kita hidup di Malaysia, dengan lensa perkauman, segala-galanya datang dari sudut pandang kaum, “katanya.

Santiago berkata Malaysia mesti memutuskan sama ada LTTE adalah pergerakan kebebasan atau kumpulan pengganas.

“Mereka adalah pejuang kebebasan. ‘Pejuang kebebasan’ bermakna mereka mahu kedaulatan tanah, otonomi tanah dan mereka mahu menentukan masa depan rakyat mereka sendiri, sama seperti rakyat Palestin. ”

Ahli Dewan Undangan Negeri Gadek G Saminathan, yang juga anggota Exco Negeri Melaka, dan Anggota Dewan Undangan Negeri Seremban Jaya, P Gunasekaren telah ditangkap oleh pegawai Bukit Aman bersama pemimpin NGO India dari Perak.

Loading...

Leave a Reply