Menteri Melayu seperti boneka DAP, kata bekas ketua hakim

ORANG Melayu tidak ada pilihan lain melainkan menjatuhkan Pakatan Harapan pada pilihan raya akan datang kerana parti-parti Melayu dilihat tidak akan berpisah dengan DAP, kata bekas Ketua Hakim Negara.

Tun Abdul Hamid berkata, kerajaan PH nampak seolah-olah tidak indah, malah mengalah dan mengalah serta Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sendiri seperti sudah tidak dapat mengawal menteri-menterinya.

Malah katanya, menteri-menteri Melayu dalam PH nampak seperti boneka DAP kerana tiada pendirian untuk mempertahankan apa sahaja yang dikatakan dan dilakukan oleh rakan-rakan bukan Islam mereka, termasuk dalam hal-hal agama Islam.

“DAP juga telah berjaya menguasai atau mempengaruhi kerajaan-kerajaan negeri, kerajaan-kerjaan tempatan, badan-badan berkanun dan syarikat-syarikat milik kerajaan dengan menempatkan orang-orangnya.

“DAP telah berjaya meletakkan orang-orangnya di tempat-tempat yang strategik dalam Kerajaan Persekutuan dan bertindak seolah-olah di luar kawalan Perdana Menteri.

“Untuk itu, pertama sekali orang Melayu perlu bersatu. UMNO dan PAS adalah dua buah parti Melayu yang terbesar.

“Kedua-duanya perlu bekerjasama dalam pilihan raya yang akan datang.

“Paling kurang, kedua-duanya hendaklah mengelak daripada pertandingan tiga penjuru dengan PH khususnya di Pantai Barat Semenanjung,” katanya dalam satu kenyataan.

Loading...
Published
Categorized as Politik

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *