Portal berita terbaik anda

Politik

Mat Sabu yakin PAN dapat rampas Kelantan

JOHOR BAHRU – Parti Amanah Negara (PAN) yakin dapat mengambil alih pentadbiran negeri Kelantan pada pilihan raya akan datang berikutan perkembangan positif dari kalangan rakyat negeri itu terhadap PAN ketika ini.

Presidennya Mohamad Sabu berkata parti itu kini menerima purata 10,000 keanggotaan baharu sebulan di seluruh negara dan yang paling ramai ialah dari Kelantan ketika ini.

“Disebabkan perkembangan itu, saya yakin pada pilihan raya umum ke-15 nanti, kita boleh mengambil alih pentadbiran di sana,” kata beliau dalam ucapan di Konvensyen PAN peringkat negeri Johor di Dewan Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) di sini malam ini.

Turut hadir Pengerusi PAN Johor, Aminolhuda Hassan dan Menteri Besar Johor merangkap Pengerusi Pakatan Harapan Johor Datuk Osman Sapian.

Sementara itu dalam perkembangan lain, Mohamad berkata negara-negara Arab perlu mengikuti contoh bagaimana negara-negara Asean bekerjasama dan memahami sesama sendiri.

Menurut beliau jika dilihat negara-negara Arab, penduduknya mempunyai bahasa dan kepercayaan yang sama, namun mereka tidak boleh bersama-sama, berbeza pula dengan Asean.

Katanya meskipun hanya Malaysia, Indonesia dan Brunei sahaja yang merupakan negara yang mempunyai penduduk yang majoriti Islam manakala yang lain adalah negara-negara bukan Islam, tetapi mereka masih boleh bekerjasama. – Bernama

Loading...

Leave a Reply