Portal berita terbaik anda

Utama

Maszlee gesa penuntut universiti henti minta bantuan kewangan – Laporan

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik telah menyatakan kekecewaannya terhadap pelajar universiti yang terus meminta bantuan kewangan setiap kali beliau mengadakan perbincangan dengan mereka, lapor The Malaysian Insight.

Maszlee berkata, walaupun kementerian faham mengenai kekangan kewangan yang dihadapi pelajar, mereka tidak sepatutnya menjadikannya sebagai satu isu penting setiap kali dialog berlangsung.

“Terus terang, saya agak kecewa. Dalam banyak sesi dialog dengan pelajar, mereka berulang kali meminta saya bantuan kewangan.

“Ini sangat menyedihkan. Saya telah memberi mandat kepada semua naib canselor universiti awam untuk mengendalikan isu ini, selaras dengan semangat autonomi yang kita amalkan sekarang,” katanya pada mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) 2019, bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Maszlee berkata kerajaan juga bersetuju untuk menubuhkan semula kesatuan pelajar, yang akan menyediakan pekerjaan separuh masa untuk pelajar di universiti masing-masing

“Mentaliti sebegini membuktikan terdapat jurang yang semakin membesar antara pelajar universiti dan masyarakat.

“Inilah sebabnya saya membangkitkan isu ini di sini. Semoga MPPK dapat membincangkan perkara ini dengan kritikal.

“Banyak yang perlu kita ubah dan saya yakin kewujudan MPPK yang bekerja dengan kabinet akan menghasilkan hasil yang baik,” katanya.

Loading...

1 Comment

  1. masa saya di u , nak buat program , cari duit dulu, jual macam macam, cari penaja . memang tak pernah minta derma .

Leave a Reply