Portal berita terbaik anda

Utama

Majlis Rohingya gesa Malaysia benarkan bot pendatang mendarat

PETALING JAYA – Duta Majlis Rohingya Eropah ke Malaysia, Tengku Emma Zuriana Tengku Azmi menggesa Putrajaya mempertimbangkan semula dasar menolak bot sarat dengan pelarian Rohingya daripada memasuki perairan negara.

Ini susulan dua laporan pihak berkuasa menghalang kemasukan bot pelarian Rohingya minggu ini, dengan kawalan kemasukan lebih ketat akibat Covid-19 yang dinyatakan dalam kedua-dua kejadian itu.

“Walaupun kami memahami cabaran dihadapi kerajaan Malaysia ketika penularan itu (Covid-19), kami ingin meminta kerajaan Malaysia mengubah fikiran atas dasar kemanusiaan bagi minoriti paling tertindas di dunia menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

“Kami meminta kerajaan di rantau ini, khasnya anggota Asean, membenarkan mereka mendarat dengan selamat (dan) untuk segera bersetuju dengan langkah kecemasan bagi mengelakkan satu lagi krisis kemanusiaan sambil bertolak ansur terhadap sekatan Covid-19 sedia ada di sempadan mereka.”

Tentera Laut Diraja Malaysia menyekat sebuah bot yang membawa kira-kira 200 pelarian Rohingya daripada memasuki perairan negara pada 16 April lalu.

Sehari sebelum itu, pegawal pantai Bangladesh memintas sebuah kapal pukat tunda sarat dengan pelarian Rohingya yang didakwa mangsa terselamat, bot itu terkandas di Teluk Benggala lebih 2 bulan selepas dihalang memasuki perairan Malaysia.

AFP memetik pelarian terselamat sebagai berkata, 60 etnik Rohingya maut dalam bot yang sarat dengan ratusan orang itu dan “mayat mereka dibuang ke laut”.

Lebih 740,000 etnik Rohingya melarikan diri ke Bangladesh selepas keganasan etnik dan agama di Myanmar pada 2017 yang menyebabkan negara itu didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai di mahkamah tertinggi PBB pada Januari lalu.

Sementara itu, Pertubuhan Hak Asasi Manusia Etnik Rohingya Myanmar Malaysia (Merhrom) menggesa PBB dan Asean memberi tekanan kepada Myanmar untuk “menghentikan serangan genosid ke atas Rohingya dan memberi kewarganegaraan kepada etnik Rohingya di Myanmar”.

“PBB dan Asean perlu menangani punca masalah ini secara khusus. Jika tidak, Asean akan terus menerima bot yang sarat dengan pelarian,” kata Presiden Merhrom, Zafar Ahmad Abdul Ghani dalam kenyataan hari ini.

Loading...

1 Comment

  1. Saya sebagai rakyat malaysia tidak bersetuju membawa masuk pelarian rohingya ke negara ni.. Disebabkan kaum ni tidak tahu erti untung.. Esok hari, mereka brada dimalaysia.. Mereka menyalahkan kuasa kebenaran berada di malaysia sesuka hati dan ikut undang2 sendiri tak menghiraukan perintah kerajaan malaysia.. Persoalannya Kenapa mereka pilih malaysia??? Adakah malaysia tempat buangan pelarian dan akhirnya menjadi penjenayah di negara ini..???

Leave a Reply