Laporan Al Jazeera tidak betul – Dr Adham

KUALA LUMPUR – Media antarabangsa Al Jazeera didakwa menyiarkan laporan tidak betul apabila mengatakan Malaysia mengamalkan perkauman dalam menangani isu pendatangan asing tanpa izin (PATI) ketika wabak Covid-19.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, tindakan yang diambil oleh kerajaan berhubung perkara itu adalah selaras dengan Akta 342 iaitu langkah bagi menangani jangkitan virus maut tersebut dalam kalangan warga asing.

“Laporan Al-Jazeera bahawa ada berlaku perkauman sebenarnya adalah satu tuduhan yang tidak betul.

“Kita perlu pastikan semua yang dikesan melalui PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dapat kita saring dan kita asingkan. Itu sebenarnya matlamat kita,” katanya.

Menurut Adham lagi, kenyataan salah Al Jazeera itu perlu diperbetulkan melalui Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mengetuai Mesyuarat Khas Menteri-Menteri.

Sebelum ini, Al-Jazeera menerusi sebuah segmennya menerbitkan laporan video bertajuk ‘Dipenjara ketika Lockdown Malaysia: Kami menyiasat mengapa pandemik Covid-19 memaksa pekerja asing – tulang belakang ekonomi Malaysia – untuk bersembunyi’.

Menurut laporan itu, selama bertahun-tahun pekerja asing telah melakukan kerja berbahaya dan kotor untuk Malaysia.

Bagaimanapun, ketika pelaksanaan PKP, pekerja asing yang tidak mempunyai dokumen perjalanan sah terpaksa hidup dalam ketakutan di sini.

Tanpa pekerjaan mereka dipaksa hidup dalam kawasan yang sesak dan ada yang kelaparan dan bergantung kepada bantuan makanan.

Laporan itu turut mendakwa pihak berkuasa memasang dawai berduri di kawasan miskin di Kuala LUmpur dan membuat ujian ke atas warga asing, mengambil cap jari mereka dan menahan mereka yang tidak mempunyai dokumen sah. – MalaysiaGazette

Loading...
Published
Categorized as Utama

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *