Portal berita terbaik anda

Utama

KKM arah henti serta-merta penjualan Iceberg Lettuce

KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan produk Iceberg Lettuce (sejenis salad) yang dijual di pasaran tempatan dengan jenama Vege 2 Fresh dicemari bahan kimia fipronil dan meminta pihak syarikat menghentikan penjualannya serta-merta.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya mengambil maklum penarikan balik produk Iceberg Lettuce keluaran Malaysia dari pasaran Singapura di laman sesawang Agri-Food (amp) Veterinary Authority (AVA) bertarikh 4 Oktober lalu.

“Laporan tersebut menyatakan pihak AVA mengarahkan produk lettuce berjenama Pasar dan Iceberg keluaran Malaysia dengan berat 400 gram setiap produk ditarik balik dari pasaran Singapura kerana dikesan tercemar dengan bahan kimia fipronil.

“Fipronil adalah sejenis racun serangga biasanya digunakan ke atas haiwan untuk mengatasi masalah kutu dan hama. Pengambilan fipronil pada paras tinggi dalam jangka pendek boleh menyebabkan berpeluh, loya, muntah, sakit kepala, sakit perut, pening, resah, lemah dan kekejangan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya hasil pemantauan KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan dari 2017 sehingga Julai 2018, sebanyak 5,297 sampel sayur-sayuran dan buah-buahan diambil di pasaran tempatan dan di pintu masuk negara bagi yang diimport untuk dianalisis. – Bernama

Loading...

Leave a Reply