Portal berita terbaik anda

Viral

‘Nasib baik detect awal, kalau tak…’ – Paru-paru dijangkiti fungus selepas 2 minggu hisap vape

BAGI mereka yang mahu berhenti merokok dan beralih kepada rokok elektronik atau vape, ada baiknya anda fikir semula sebelum meneruskan niat itu.

Ini kerana vape juga boleh memudaratkan anda. Contohnya seperti kes yang berlaku pada lelaki ini yang mengalami masalah paru-paru selepas mula menghisap vape sejak dua minggu yang lalu.

Menurut Adlina Mansor, pada awalnya abangnya dimasukkan ke hospital akibat demam denggi. Namun selepas pulih, doktor mengesan tompokan putih melekat pada paru-parunya.

“Sebelum ini abang saya dimasukkan ke hospital kerana penyakit denggi. Selepas dah ok, rupanya ada pula penyakit lain, jangkitan pada paru-paru akibat vape.

“Dia baru mula menghisap vape dua minggu lepas. Niat nak berhenti merokok tetapi masalah lain pula yang terjadi. Doktor kata paru-paru dia macam naik fungus-fungus gitu. Get well soon brother.

“Dia kata vape dia vape water base ke apa. Dia ambil yang water base sebab nak berhenti dari nikotin ke apa tah dan kawan dia kata vape ada dua jenis nikotin and water base (kot). Sebab kawan dia vape yang nikotin okey. Apa pun, no vapelah apa semua.

“…bila saya dengar doktor kata paru-paru dia selepas discan macam ada tompok-tompok putih melekat di paru-paru, dan doktor kata kena cuci, ya agak scary mendengarnya,” tulisnya dalam perkongsian di Twitter.

Sebenarnya, ada banyak lagi cara untuk berhenti merokok tanpa perlu menggunakan sebarang produk.

Apa yang penting ialah niat untuk berhenti itu perlulah ditekadkan dan disiplinkan diri anda untuk menjauhi rokok.

Loading...

Leave a Reply