Portal berita terbaik anda

Utama

Keberadaan Zakir Naik di negara ini sesuatu yang memalukan – Kula Segaran

KUALA LUMPUR – Status penduduk tetap yang dimiliki oleh penceramah terkenal, Dr. Zakir Naik akan dibawa ke mesyuarat Kabinet.

Itulah penegasan disuarakan oleh Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran yang pada masa sama menyifatkan keberadaan Zakir di negara ini merupakan sesuatu yang memalukan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Menggunakan kenyataan rasmi Kementerian Sumber Manusia, Kula Segaran menjelaskan isu Zakir mahu dibawa ke Kabinet selepas mendakwa penceramah itu mempersoalkan kesetiaan penganut Hindu di negara ini dan menyentuh perkara sensitif melibatkan masyarakat berbilang etnik di sini.

Beliau menyifatkan Zakir sebagai seorang pelarian dan mempunyai pengetahuan yang sedikit mengenai sejarah Malaysia, sekali gus tidak sewajarnya diberikan keistimewaan.

“Adakah Naik (Zakir) juga cuba untuk mewujudkan perpecahan dalam masyarakat berbilang etnik dan agama supaya beliau terus menikmati kekebalan dan keistimewaan yang diterima daripada sokongan komuniti Muslim untuk terus berada di negara ini?

“Adakah Naik (Zakir) juga sedang memanfaatkan polemik semasa berkaitan dengan bangsa dan agama di negara ini demi kelangsungan dan kebaikkannya dengan menggunakan wang pembayar cukai?” soal beliau.

Menurut Kula Segaran, Zakir baru-baru ini membandingkan penganut Hindu di negara ini dengan Muslim di India dalam satu ceramah di Kota Bharu, Kelantan.

Beliau berkata, Zakir menyatakan bahawa penganut Hindu di negara ini menikmati lebih 100 peratus hak berbanding Muslim di India.

“Beliau kemudian memberitahu, adalah malang apabila penganut Hindu di Malaysia, dengan semua manfaat, lebih setia kepada Perdana Menteri India, Narendra Modi berbanding Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Sekiranya dikaitkan ucapannya itu, seolah-olah mempunyai kaitan dengan taktik UMNO/Pas menyahstabilkan kerajaan gabungan Pakatan Harapan (PH) melalui sentimen etnokeagamaan yang menyalahgunakan agama di negara ini,” ujar beliau. – UTUSAN ONLINE

Loading...

Leave a Reply