Portal berita terbaik anda

Politik

Kalau bermaruah dan tak bersalah, kenapa minta pengampunan? – Hadi

PORT DICKSON – Presidan PAS, Abdul Hadi Awang mempersoal tindakan Anwar yang meminta pengampunan bagi bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Port Dickson.

Soalnya, kenapa Anwar perlu minta pengampunan jika tidak bersalah.

“Kalau orang yang ada maruah, tak salah tak perlu mintak ampun. Ni mintak ampun, perlu kepada Lembaga Pengampunan.

“Sepatutnya penduduk Port Dickson ni faham nak pilih siapa pemimpin. Siapa wakil rakyat.

“Islam ada adat dalam memilih pemimpin,” ucapnya.

Jelasnya, calon PAS yang bertanding kali ini tak perlu kepada Lembaga Pengampunan kerana beliau tidak terikat dengan sebarang kes mahkamah.

Seterusnya, Abdul Hadi turut mempersoalkan tindakan Anwar yang memilih untuk bertanding di Port Dickson; kawasan yang 60% bukan Islam, 40 % Islam.

Soalnya, mengapa Anwar tak berani bertanding di kawasan majoriti Islam.

“Yang nak jadi Perdana Menteri ni melompat kesana kemari. Dari Permatang Pauh melompat ke Kajang, dari Kajang melompat ke Port Dickson; memilih kawasan yang 60% bukan Islam, 40 % Islam.

“Walaupun kita tak setuju dengan Dr Mahathir menjadi PM, tetapi kita iktiraf beliau kerana dia memimpin Pakatan Harapan tanpa perlu diadakan Pilihan Raya dengan cara mengadakan berasingan seperti ini.

“Ini tidak mengikut moral demokrasi yang benar,” tegasnya.

Ulasnya, PRK kali ini adalah satu pilihan raya yang luar biasa mengikut amalan demokrasi; dibuat semata –mata untuk memilih seorang yang hendak menjadi Perdana Menteri Malaysia seterusnya.

Loading...

Leave a Reply