Portal berita terbaik anda

Politik

Isu peruntukan Agong: Polis siasat Kadir Jasin

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuka kertas siasatan selepas menerima tiga laporan polis yang dibuat terhadap tokoh wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin berhubung artikel tulisannya yang mendedahkan perbelanjaan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun, berkata siasatan dilakukan mengikut Akta Hasutan 1948, Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan.

“Kertas siasatan dibuka selepas polis menerima tiga laporan di Selangor, Kelantan dan Lembah Klang.

“Kita akan jalankan siasatan, sebaik saja lengkap kita akan serahkan kepada pihak Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Op Selamat sempena Aidilfitri 2018 di sini, hari ini.

Semalam, media melaporkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyiasat dakwaan dibuat Kadir menerusi tulisan dalam blog peribadinya.

Dalam blog itu, Kadir mendedahkan sebanyak RM257 juta digunakan untuk perbelanjaan hidup dan peribadi Sultan Muhammad V dalam tempoh 16 bulan sejak dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Selain itu, lembaran terperinci perbelanjaan itu juga turut tersebar di media sosial dan aplikasi WhatsApp.

Loading...

Leave a Reply