Portal berita terbaik anda

Utama

Harith Iskander dikecam gara-gara perlekeh Kempen Beli Produk Muslim

STATUS pelawak Harith Iskander di Twitter berhubung kempen utamakan produk Muslim (BMF) yang hangat diperkatakan kini mengundang kemarahan netizen.

Rata-rata netizen menyifatkan pelawak itu terburu-buru mengkritik kempen berkenaan tanpa memahami tujuan sebenar ia dilancarkan.

Lebih mengundang kemarahan apabila pemenang pertandingan Funniest Person in The World itu cuba mengaitkan isu sukan dalam kempen berkenaan.

“Kenapa hanya setakat ‘beli produk Muslim sahaja’?

“Mengapa tidak sokong atlet Muslim sahaja, berhenti menonton perlawanan badminton, EPL, NBA, MMA, UFC, WCG – malah mungkin lebih baik berhenti menonton rancangan sukan,” tulis Harith di Twitter.

Kenyataan Harith ini sebaliknya menjadi bahan ketawa netizen kerana menyifatkan dia gagal memahami tujuan sebenar kempen itu.

Jelas netizen kempen itu hanya bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim dan bukanlah usaha memboikot produk bukan Muslim.

“Apa kaitan membeli produk dengan menonton rancangan sukan. Ohh lawak bodoh… gelak ajalah.

“Buy Muslim products first boleh membantu menaikkan ekonomi orang Islam, manakala tidak menonton semua sukan tiada kena mengena dalam membantu ekonomi.

“Harap fahamkan betul-betul. Bukan ‘sahaja’ tapi ‘pertama’,” kata beberapa netizen.

Sementara itu Harith ketika dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

“No komen, saya tidak mahu ambil pusing apa yang mereka katakan.

“Saya risau masyarakat akan menyalah tafsir akan apa yang cuba disampaikan”, katanya rinkas.

Loading...

Leave a Reply