Portal berita terbaik anda

Utama

Golongan miskin jangan tahu berharap pada kerajaan sahaja – Mahathir

PUTRAJAYA – Golongan miskin di negara ini dinasihatkan agar tidak terus menunggu bantuan kewangan daripada kerajaan semata-mata.

Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, mereka harus menukar gaya hidup daripada mendapatkan bantuan kepada berusaha sendiri agar keluar daripada kemiskinan.

“Tukarlah cara kita menerima masalah kita dan mengatasi masalah kita khusus yang berkenaan dengan kemiskinan janganlah tertunggu-tunggu supaya dapat diberi bantuan kewangan.

“Sebaliknya, jika mereka dapat menambah pendapatan mereka dengan usaha mereka sendiri maka terpulanglah kepada mereka untuk meningkatkan pendapatan mereka,” katanya dalam ucapan sempena Himpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) Perdana Putra hari ini.

Golongan miskin menurut Mahathir, mempunyai banyak masa untuk melakukan kerja-kerja lain bagi menambahkan pendapatan mereka.

Justeru itu, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan bagi memastikan apa bidang-bidang kerja yang boleh diisi oleh golongan berkenaan.

“Mereka yang miskin mempunyai masa yang panjang untuk melakukan kerja-kerja lain, jadi ini adalah kerja kerajaan untuk mengenalpasti apa kerja-kerja lain dan perniagaan lain yang boleh diusahakan oleh golongan miskin,” katanya lagi. -MalaysiaGazette

Loading...

Leave a Reply