Ebit Lew menangis, misi bantuan di Semporna terpaksa dihentikan

Misi kemanusiaan yang dijalankan oleh Ustaz Ebit Lew di beberapa kawasan di Sabah dilihat memberi sinar baru kepada sesetengah penduduk di sana.

Paling mencuri tumpuan sudah kejayaan beliau dalam mengislamkan 490 orang komuniti Bajau Laut yang tiada agama dan negara sebelum ini.

Namun sebentar tadi, Ustaz Ebit memaklumkan khabar duka yang beliau terpaksa menghentikan misi kemanusiaan di Semporna kerana terdapat beberapa halangan yang boleh membawa kepada hukuman sebanyak Rm100,000 dan tiga tahun penjara jika melanggarnya.

Dalam pada itu, pendakwah tersebut turut meminta maaf kerana terpaksa menangguhkan dahulu pembinaan sekolah dan tempat kemasyarakatan yang telah dirancang sebelum ini atas faktor-faktor tertentu.

Beliau turut memohon maaf kepada penduduk yang memeluk Islam baru-baru ini kerana tidak mampu untuk meneruskan misi bantuan di sana lagi.

Disebabkan tidak dapat meneruskan misi tersebut di pulau-pulau di Semporna, beliau mengambil keputusan untuk terus ke Tawau pada petang ini dan akan memberikan sumbangan ke daerah tersebut pula.

Ebit Lew juga sempat mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu memudahkan urusannya di Semporna dan menyerahkan segala yang terjadi kepada Allah.

Beliau turut berharap suatu masa nanti akan bertemu semula dengan masyarakat di Semporna.

Sumber: Ebit Lew

Loading...
Published
Categorized as Utama

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *