Portal berita terbaik anda

Politik

Wee Jeck Seng angkat sumpah Ahli Parlimen Tanjung Piai

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng hari ini mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Tanjung Piai selepas memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) itu pada 16 November lalu.

Jeck Seng pernah menjadi ahli Parlimen Tanjung Piai bermula 2008 sebelum tewas kepada Allahyarham Datuk Dr Md Farid Md Rafik pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dengan 524 undi.

Beliau melafazkan sumpah dengan disaksikan ahli-ahli Parlimen lain di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof.

Pada PRK lalu, Jeck Seng mendapat majoriti yang lebih besar iaitu 15,086 undi.

Beliau memperoleh undi berjumlah 25,466 meninggalkan saingan daripada calon Pakatan Harapan iaitu Karmaine Sardini yang memperoleh 10,380 undi.

Kemenangan Parlimen Tanjung Piai menjadikan penguasaan keempat bagi BN selepas PRK Parlimen Cameron Highlands pada 26 Januari lalu, DUN Semenyih (2 Mac) dan DUN Rantau (13 April).

Sementara itu, Mohamad Ariff dalam ucapannya mengalu-alukan kehadiran Jeck Seng dan mengingatkannya untuk menggunakan Parlimen sebagai medan perdebatan bebas demi kebaikan rakyat dan negara.

Loading...

Leave a Reply