Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_name() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 141

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_title() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 148

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_description() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 155

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_long_description() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 162

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_features() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 169

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_pricing_for_ui() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 176

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_manage_url() should not be abstract in /home/wowberi1/cempedakcheese.com/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 183
Warga China miliki hampir RM8.4 bilion hartanah di Malaysia sejak PH berkuasa

Portal berita terbaik anda

Utama

Warga China miliki hampir RM8.4 bilion hartanah di Malaysia sejak PH berkuasa

KUALA LUMPUR – Pembeli China menyumbang jualan hartanah sebanyak RM8.4 bilion pada 2018, atau 12.2 peratus daripada jumlah nilai urus niaga dan 0.4 peratus daripada jumlah urus niaga saham, menurut laporan ekonomi portal hartanah antarabangsa China, Juwai.com dan rangkaian agensi hartanah Malaysia, IQI Global.

Mei 2018 adalah tarikh kerajaan baharu iaitu Pakatan Harapan (PH) memerintah dan masih menerajui hingga kini.

Laporan itu menyatakan bahawa pembeli China menyumbang kesan berganda yang ketara dengan kesan pelaburan mereka melimpah ke sektor lain, seperti peruncitan, hospitaliti, pembuatan, perbankan, insurans dan pengangkutan.

“Terdapat perbahasan yang hebat di Malaysia tentang sama ada pelaburan asing baik atau tidak untuk negara. Kami mahu memastikannya dan melakukan penyelidikan mengenainya.

“Ternyata pembeli hartanah warga asing memberi impak positif terhadap ekonomi, yang melepasi harga belian yang mereka bayar selain bayaran fi dan cukai,”

“Apa yang menjadikan Malaysia istimewa ialah terdapat rejim dasar yang sangat kuat dan berkesan yang menjuruskan pembeli warga asing ke bahagian pasaran hartanah yang memberi manfaat terbaik kepada negara,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Global, Kashif Ansari.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan Malaysia mempunyai banyak kawalan terhadap pembeli hartanah warga asing berbanding kerajaan AS dan banyak negara lain.

Manakala menurut Pengerusi Eksekutif Juwai.com, Georg Chmiel, China membuat 16.5 peratus lebih banyak pertanyaan mengenai hartanah Malaysia pada suku ketiga tahun ini berbanding tempoh suku yang sama pada 2018.

Tambah Chmiel, pertanyaan untuk pembelian merosot daripada paras tertingginya pada suku pertama tahun ini namun kekal melebihi paras purata pada 2018.

“Pada suku pertama 2019, Malaysia adalah negara kelima paling popular di dunia dari segi pertanyaan pembelian hartanah dari China,” katanya.

Bagaimanapun, seperti dipetik dari Juwai.com, dari segi jumlah nilai pelaburan hartanah China, Malaysia menduduki ranking terendah, dengan Thailand, Jepun, Australia dan Kanada mengatasi Malaysia sebagai empat destinasi paling popular kepada pembeli China.

“Malaysia menarik perhatian pembeli terutama daripada aspek gaya hidup, persaraan atau pendidikan,” katanya.

Chmiel juga berkata, Malaysia mempunyai standard cara hidup yang berpatutan, kehidupan yang berkualiti tinggi, kemudahan perubatan dan institusi pendidikan yang boleh diakses.

“Malaysia secara konsisten menduduki ranking terbaik sebagai tempat tinggal. Ia memang sebuah negara yang hebat. Saya tahu ramai rakyat Malaysia yang sangat bangga dengannya,” katanya.

Beliau juga menambah, bahawa orang China yang membeli hartanah di Malaysia bukan sahaja mewujudkan pertumbuhan ekonomi tempatan dan pekerjaan bahkan turut membayar fi dan cukai tempatan serta meningkatkan industri pelancongan.

Menurut laporan itu, kira-kira RM4.3 bilion pembinaan bangunan kediaman baharu di Malaysia di sasarkan kepada pelabur China dan warga asing.

Katanya, permintaan pembeli China dari Tanah Besar untuk hartanah kediaman terus menyokong sebahagian daripada 37,800 rakyat Malaysia dan pekerja asing tempatan dalam sektor pembinaan bangunan kediaman. – 11 November 2019

Loading...

Leave a Reply