Portal berita terbaik anda

Utama

Terimalah hakikat jika Anwar ditakdirkan tidak jadi PM8 – Khairuddin

KUALA LUMPUR – Penyelaras Parlimen Jasin, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, hanya kalangan mereka kurang akal dan otak bercakap mengenai jawatan perdana menteri kelapan sedangkan Tun Dr Mahathir Mohamad baru setahun menerajui tampuk pemerintahan negara.

“Mereka ini kalangan kurang otak kerana baru setahun Tun Dr Mahathir Mohamad pegang jawatan perdana menteri; mereka sudah sibuk untuk bercakap mengenai PM8!” katanya dalam kenyataan.

Khairuddin merujuk kenyataan Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat PKR, Dr Syed Husin Ali semalam jika benar Dr Mahathir hanya akan menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum pilihan umum raya ke-15, ia umpama membunuh PH dan parti.

Mengulas lanjut, katanya, sekiranya Anwar ikhlas beliau sepatutnya turut menyumbang tenaga membantu perdana menteri sama-sama membaiki kerosakan negara yang dakwanya disebabkan oleh rejim kleptokrasi.

Malah, katanya, sebagai persediaan untuk menjawat jawatan perdana menteri kelapan, Anwar tidak kelihatan berganding bahu dengan perdana menteri masa kini tetapi hanya bercakap mengenai jawatan PM8 sahaja.

“Bagi tahu Anwar Ibrahim buat kerja dulu barulah bercakap mengenai jawatan, Jangan hanya pandai baling batu sorok tangan!’katanya.

Beliau juga membangkitkan soalan kepada Syed Husin apakah jaminan yang Anwar boleh menjamin kejayaan cemerlang sekiranya diberi peluang menggantikan Dr Mahathir esok?

Katanya, cakap-cakap seperti Syed Husin itu bakal menyebabkan PH kemungkinan tumbang pada PRU15 kerana rakyat amat jelek serta jengkel melihat agenda PH seolah-olah hanyalah untuk berebut jawatan.

“Untuk pengetahuan Syed Husin dalam mana-mana perjuangan kalau kita ikhlas untuk berjuang; tanpa jawatan pun kita boleh buat pelbagai sumbangan bagi menguatkan PH,” katanya.

Khairuddin turut menekankan tentang kemahuan rakyat sekarang ini yang menurut beliau mahu melihat semua pemimpin dalam PH bersatu hati dan bergabung tenaga ke ara membina Malaysia baharu.

Katanya, Dr Mahathir tidak akan mampu membuat kerja dengan tenang seandainya puak-puak yang disifatkan sebagai parasit itu hanya bercakap untuk berebut jawatan tanpa memberikan apa-apa sumbangan bagi membina semula negara Malaysia.

“Sekali lagi saya ingin ingatkan puak-puak lemah minda ini untuk bersabar dan jangan ulang kesilapan lama yang kemungkinannya boleh mengundang sejarah hitam tahun 1998 daripada berulang kembali.

“Sedarlah dan percayalah pada ketentuan Allah SWT. Peganglah pada hukum qadha dan qadhar,” katanya.

Menurut Khairuddin, seandainya Allah SWT mengizinkan Anwar isebagai PM8 maka beliaulah pengganti Dr Mahathir.

“Tetapi sekiranya sebagai contoh Tuhan kata itu hak orang lain seperti Dato Seri Azmin Ali atau sesiapa yang lain; maka terimalah hakikat ini dengan hati yang terbuka,” katanya. – MalaysiaGazette

Loading...

Leave a Reply