Portal berita terbaik anda

Sukan

SUKMA 2018: Aisyah atlet paling cemerlang Terengganu, raih 7 emas

PELUMBA Terengganu, Nur Aisyah Mohamad Zubir muncul atlet paling cemerlang dalam acara berbasikal apabila meraih tujuh pingat emas dalam penampilannya di Sukan Malaysia (Sukma) Perak 2018 hari ini.

Terbaru beliau meraih tiga lagi pingat emas dalam acara kejar-mengejar individu, keirin dan kejar-mengejar berpasukan 4 kilometer (km) pada hari terakhir Sukma ke-19 yang berlangsung di Velodrom Rakyat, Ipoh, di sini.

Sebelum ini, atlet berusia 21 tahun itu telah membolot emas dalam acara kriterium 50km, jalan raya individu 80km, scratch 10km dan ujian masa berpasukan 30km.

“Saya berharap dengan kejayaan meraih tujuh pingat emas itu dapat membuka mata pihak yang bertanggungjawab untuk kembali menyenaraikan saya ke dalam skuad pelapis atau skuad kebangsaan.

“Saya berasa amat bangga dengan pencapaian ini. Pengorbanan saya meninggalkan keluarga dalam masa yang panjang untuk menjalani latihan ternyata amat berbaloi,” kata atlet yang berasal dari Kemaman itu.

Untuk rekod, pencapaian Nur Aisyah meraih tujuh emas itu mengatasi pencapaian terbaik atlet Terengganu iaitu Fatehah Mustapa yang meraih enam emas pada Sukma 2006 di Kedah.

Sementara itu, Nur Aisyah berkata walau apapun yang terjadi selepas ini, beliau akan tetap meneruskan karier sebagai atlet berbasikal kerana itu merupakan minatnya sejak kecil.

“Saya ada menerima tawaran untuk bekerja di pejabat exco sukan Terengganu. Walaupun saya mempunyai kerja tetap tetapi kerjaya sebagai atlet tidak akan saya abaikan,” kata anak keempat daripada tujuh beradik itu. – Bernama

Loading...

Leave a Reply