Portal berita terbaik anda

Utama

Sistem beraja sudah lapuk dan ketinggalan zaman, kata aktivis PH

PEGUAM dan aktivis Pakatan Harapan (PH), mendakwa sistem Raja Berpelembagaan tidak lagi relevan didalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dianggap ketinggalan zaman dikebanyakan negara di dunia.

Fadiah Nadwa Fikri berkata demikian mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar dikala Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.

“Memandangkan wujudnya hubungan tegang antara perdana menteri sekarang dengan monarki, tidak menghairankan mengapa yang dikatakan bakal perdana menteri melakukan sedemikian.

“Apa yang meresahkan tentang perlakuan yang diabadikan gambar itu adalah budaya feudal yang tidak boleh dipertahankan dan implikasi besar yang disampainya,” katanya dipetik kolum portal Malaysia Muda bertajuk ‘Jangan Engkau Cium Tangan Yang Memukulmu’.

Katanya, walaupun sistem Raja Berpelembagaan dihujahkan sekadar “perhiasaan perlembagaan yang neutral”, ianya tidak lagi boleh diterima, dipertahan dan diwajarkan berikutan realitinya adalah sebaliknya.

Hujah Fadiah, ia ditunjukkan ketika pra-PRU14 lalu apabila Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah untuk tidak menjatuhkan kerajaan pada ketika itu yang bertentangan dengan apa yang dimahukan rakyat.

“Meletakkan satu kelas manusia lebih tinggi daripada manusia lain hanya kerana mereka dilahirkan di kalangan golongan bangsawan adalah satu pemikiran yang memualkan – satu permikiran yang bertentangan dengan nilai kebebasan dan martabat insani.”

Ujarnya, dikala rakyat sudah bangkit merampas kuasa daripada parti memerintah negara selama 61 tahun, sistem monarki yang disamakan Fadiah dengan konsep perhambaan ini tidak lagi boleh diteruskan.

Tegasnya, golongan diraja diberikan layanan dan dipuja persis tuhan sedangkan darahnya sama merah sepertmana darah rakyat yang diarahkan untuk patuh.

“Mengapa golongan yang darahnya merah, semerah darah mereka yang dipaksakan kepatuhan kepada golongan itu mempunyai hak keistimewaan tersendiri?

“Mengapa golongan yang memerah hasil keringat mereka yang bersusah payah berjuang untuk terus hidup dan mencari kehidupan yang manusiawi perlu diberikan layanan dan pemujaan persis tuhan?

“Mengapa golongan yang dikurniakan secara mutlak mengikut budi bicara sendirinya kuasa besar dan kekayaan yang dirampas daripada mereka yang diperhambakan, kebal daripada kepertanggunjawaban?” soalnya.

Fadiah merupakan peguam hak asasi manusia juga merupakan pelopor gerakan Malaysia Muda.

Sumber: Malaysian Digest

Loading...

43 Comments

  1. Makcik kau hijau

    Melayu mudah lupa

    • racun@madu

      ngaji ja tinggi tapi bodoh.. kau elok duk pulau Zanzibar ja kawan ngan makhluk hutan… ingatkah prinsip rukun negara apa yang terkandung… jgan pakai hujah akai ja… rujuklah undang2…

  2. Aziz

    Kepala otak hang!
    Dengan sistem beraja lah Kita melayu Masih di beri kelebihan di tanah air Kita..org cina Ada negaranya org India Ada negaranya China Dan India org melayu dimana?
    British Masih Ada Ratu,Denmark,Monaco,Arab Saudi Dan byk lagi..jgn main tembak lah budak mentah!

    • KANNA NAYAGAM

      indoensia

    • Lidya

      Orang terlebih pandai selalu mewujudkan pekataaan bodoh ….raja la inpirasi kami rakyat melayu

    • zul

      kalau sistem beraja dihapuskan. maka jadila mcm mesir, thailand.. belajar fakta sikit la budak. pakatan hancing hampa ni nk buang melayu pnya kekuatan. apa jadi kt singapore? dan tgk sdri di brunei la.. jgn jd barua golongan yg dulunya pendatang sama level mcm bangla, dh dok lama berlagak!

  3. Pn Che Su bt Isnail

    Ni lah melayu pd luaran , hakikat mrk2 ni lah yg akan menjual adat melayu itu sendiri…
    Cuba sedarkan diri Anda!!

    • abmi

      Dia ni perlu tau sejarah. Bila buta sejarah maka buta jugalah lainnya.

      Demi mendapatkan habuan yg tak seberapa sanggup menidakkan sesuatu yg sangat herharga bagi rakyat lainnya.

      • racun@madu

        ngaji ja tinggi tapi bodoh.. kau elok duk pulau Zanzibar ja kawan ngan makhluk hutan… ingatkah prinsip rukun negara apa yang terkandung… jgan pakai hujah akai ja… rujuklah undang2…

        • nak kata bangang tak juga,bodoh nak mampus,kalau tiada sistem raja berpelembagaan tue macam mana,jangan nak hapuskan monarki macam nie,kalau ya pun nak cakap,fikirlah benda logik sikit,celaka,kau tue lahir dekat negara yang ada konsep raja berpelembagaan,bukannya lahir dalam negara yang amalkan keganasan tahu,aku nie walaupun marah tak pernah cakap yang bukan-bukan pada YDPA ataupun mana-mana sultan ataupun kerabat diraja yang lain,baginda semuanya sama,kesemua SULTAN dan YDPA kita bukannya bodoh sangat macam kau,ALLAH SWT mengangkat darjat mereka jauh lebih tinggi daripada kau,kau tak layak nak menghina sistem beraja macam nie,jangan kata sudah lapuk,sistem raja berpelembagaan nie ada kebaikkannya tahu,mulut kau tue aku sumbat dengan cili api,baru tahu,lembap,abah kau,ada otak tak fikir,apa pun tak boleh,sudah.

  4. Iskandar Hussein

    1. JIka monarki ketinggalan zaman. Kenapa negara Jepun tidak ketinggalan zaman malah antara negara yang paling maju didunia dan mempunyai tahap sosial yang tinggi walaupun seorang penyapu sampah.
    2. Jika gambaran DS Anwar mencium tangan Sultan Johor dijadikan satu “trigger” bagi ketidak relevan Sistem Beraja. Kenapakah rakyat Korea, Jepun dan juga Thailand, menundukkan kepala dan badan kepada tetamu dan orang yang mereka jumpa? Dan kenapakah bila orang Melayu bersalaman dengan orang yang lebih tua, lebih-lebih lagi orang kita kenal, kita akan cium tangan orang tu. (Tak semestinya seorang sultan).
    3. Raja diberikan hak istimewa kerana, keturunan mereka itu membuka tanah melayu ini dan menjadi negeri-negeri dan kemudian diuruskan oleh Kerajaan Negeri & Persekutuan. Jika Ayah kita membeli rumah dan tanah, dan di diami oleh keturunan beliau sehingga ke cucu cicit, tidak kah Ayah kita itu layak mendapat penghormatan dari anak2, cucu2 dan cicit2nya.
    4. Dan jika sistem monarki dan beraja sudah tidak relevan lagi di dunia ini, kenapa perlu berusaha sehingga ke Oxford? Oxford terletak dalam negara yang mana sistem monarki berpelembagaan diamalkan? Dan Oxford bukanlah satu nama yang kecil dalam dunia pendidikan.
    5. Dan terakhir sekali, bila kali terakhir anda mencium tangan ibu dan bapa anda menunjukkan rasa hormat pada mereka. Adakah menghormati orang tua sekarang ini sudah tidak relevan lagi kini? Dan bila terakhir sekali anda membaca ayat Al-Baqarah berkenaan menghormati orang tua.
    6. Memperjuangkan hak bersuara itu tidak ada kesalahan, untuk berdebat tentang sesuatu perkara itu tidak salah. Tetapi bila setiap yang kita buat dan tidak meletakkan adab didepan, maka hancurlah karakter diri, peradaban kemudian tamadun.
    7. What you’ve learned in Oxford and schools before this just gone to the drain, because you just forget about the basic rights of people… which is “respect and honor”

    • Halim

      bahana pemikiran sosialis dan komunis meresapi generasi muda di Malaysia…
      kalau lapuk dah lama disingkirkan:-
      ✔ Queen Elizabeth ii di England
      ✔ Maharaja Jepun
      ✔ King dan Queen di negara2 eropah
      hampir kesemua negara2 maju masih mengekalkan sistem beraja mengikut acuan negara masing2.

    • ZAIDIL AKBAR BIN MD. SAID

      terbaik tuan.. sewajarnya budak mentah ini diajar semula prihal adab dan hormat serta jati diri bangsa sendiri.

  5. Fizah Mohamed

    Mcm tak bleh hadam pendapat awak sebagai pengamal undang2 negara.

    • Deathsoul

      Sila belajar sejarah.. semoga engkau tahu asal usul kamu.. jgn jadi pengkhianat..

  6. Roll

    Awak ni nampak mcm bijak… Syg skali…

  7. Acat

    Bangangnya pompuan…belajar tinggi tp xnampak sudut kebaikan dan keperluan sistem beraja…negara maju bersistem raja pun xda masalah…ko lak yg beragan mcm pompuan meroyan…

  8. Abd hamed

    Sekolah bertingkat2 tapi kebodohan berlapis2, tak tahu mana yg utama dan yg kemudian, tak tahu mana batu dan mana permata.
    Rugi malaysia ada org yg macam ini?

    • Lebai sidi

      Bodohnya x sama dgn namanya. Tgk nama nmpk cerdik tp rupa2nya bodoh. Klu nk cari peguam, jgn amik pompuan ni, dah confirm kalah. Buat rugi duit jer.

  9. None

    Boleh dibuang negeri dia ni

    • Budak sekolah rendah

      Belajar balik la sistem beraja. Boroh sangat ke sampaikan nak sistem beraja lapok. Cuba la pikir kalau xde raja siapa yang nak pilih agong. Kau ingat raja boleh buat sesuka hati ke? Raja pun ada undang-undang mereka sendiri. Lagi sqtu kalau x de raja kau ingat hak outang melayu mudah dapat ke. Belajar sahaja tinggi.

  10. wan

    Budak2 bila becakap, nak betul semua.. bangang tu nampak seawal usia muda.. tua nanti xtaula.. mudah2an selamat dan sempat baca quran.. terlampau bnyk baca buku matsaleh ni…

    • Lebai sidi

      Budak ni x sempat tua…dah nyanyuk sejak muda lg. Klu terjumpa, wajib aku sekeh kepala dia. Betulkan mana2 wayarnya yg dah nk putus tu

  11. alif

    rasul tuh darah putih ke? relax jer jadi pemimpin.. klaw x dek ketua islam dalam pentadbiran mcm mna? bodoh melantong.

  12. Shad

    Tak boleh nak terima lagi sistem beraja dalam malaysia. Sila keluar dari negara malaysia. Menetaplah di negara lain yang rasa suka dan selesa. Orang lain boleh berbuat demikian tanpa memberi apa2 komen. Kenapa kamu tak boleh.

  13. Gadis melayu

    Akal pendek…hahaha…tu la pmpn xbole jd PM..

  14. Wak Yus

    #FadiahNadwaFikri mak bapak kau x pernah ajar ke berkenaan kepentingan sistem beraja di Tanah Melayu.
    Ko ingat ko kerja bagus semua ko nak Rogol…institusi di Raja pon ko nak Rogol

  15. Pemprotes

    Ini aku samakan dgn patuh atau menghormati org tua mu, bila berfikiran Raja atau sultan disisihkan, sama la sisihkan org tua mu, bila anak yg dididik kurang ajar, inilah hasilnya. Siapa disalahkan? Golongan ini saya cadangkan cari negara yg mahukan anda jadi warganegaranya, negara ni masih menghormati dan konsep keislaman, jgn hidup jadi sial di negara sendiri

  16. Shidah Nordin

    Mangkok tol bdk ni.. Sila tinggalkn Malaysia.. Berambus dok kat Israel.. Sbb layaknye anda di sana.. Otak letak kat lutut!!

  17. shah iskandar

    Aku masuk umah mak kau pastu aku buat endah tak endah macam umah tu bukan kau punya. worst aku sekel mak kau. kalau kau tak marah then apa kau cakap tu layak dan betul. kalau setakat amik dari buku pastu ajarkan balik kat orang. janganlah. buat malu orang jawa je. Semua ipar aku pandai pandai je dorang pun jawa tapi tak bongkak bodoh sombong cam kau. kalau atuk nenek kau pegi meeting ngan colonial dulu takpelah. kalau setakat level tukang kebun so pandai pandai beradab.

  18. Lebai sidi

    Aku rasa mak budak ni mesti menyesal mengandungkan dia. Klu mak dia tahu yg dia akan jd kurang ajar mcm ni, dah tentu ditanam hidup2 masa dilahirkan dulu. Nama aja peguam tp tahap bangangnya mengalahkan beruk mat yeh..!!

  19. Apiesz

    Cakap lawyer tp mcm x sedar diri jer.. Lawyer ker ckp tanpa asas mcm tu.. Mcm xde otak Dan akal jer…

  20. Akak ekau N9

    Bangang e lak kau dagho… kau boghompeh puleh blaja nk jd loyar.. blaja sgalo hal…. pehtu skrg bilo kau dah jd loyar… toghuih jd bangang dan pandey…soda lah dighi mano kau botenggek skrg ni….

  21. Ssss

    Sila pindah ke planet lain. Sebab darah ko warna hijau lahir dr mak kau hijau

  22. Sistem beraja masih ada di UK, Sweden, Europe dan pelbagai negara2 maju dan juga middle east.
    It’s merely a symbol but a way to identify the culture and religion. Orang tak cukup pengalaman dan hanya membaca dari bahan2 google saja tidak ada hak nak memberi pendapat 2 sen. Sistem komunis mengambil alih Cina dan di mana rakyat mereka kehilangan sistem beraja yang lebih halus. Banding Cina atau rakyat Jepun. Rakyat Jepun lebih halus dan hormat yg tinggi dari rakyat negara Cina yang bersifat robotik dan tidak bertamadun.

  23. Sistem beraja masih ada di UK, Sweden, Europe dan pelbagai negara2 maju dan juga middle east.
    It’s merely a symbol , a way to identify the culture and religion. Orang yg tak cukup pengalaman dan hanya membaca dari bahan2 google saja tidak ada hak nak memberi pendapat 2 sen. Sistem komunis mengambil alih Cina dan di mana rakyat mereka kehilangan sistem beraja yang lebih halus. Bandingkan Cina atau rakyat Jepun. Rakyat Jepun lebih halus dan hormat yg tinggi dari rakyat negara Cina yang bersifat robotik dan tidak bertamadun.

  24. Alias Hashim

    Fadiah Najwa. Bukankah anda belajar di UIA dan Oxford di bawah bantuan biasiswa kerajaan?

  25. Abdul Karim

    Hai jgnle over Sgt marah bro,dia menerangkan Aje… dia pun tak kutuk sistem raja Smpai luah kata2 yg kotor pun apa guna dia belajar tnggi2 kalau ilmu disimpan dlm kotak pusaka sabar2 bro

  26. Jojo

    Muka ni mmg selalu kena facial cumshot ni. Bodoh pukimak. Belaja tinggi otak xda. Makan taik sial kau. Bodoh nak mampus anjing haram jadah sial. Makin tinggi belajar makin bodoh. Harap kau kena korona

  27. Benji

    #FadiahNadwaFikri
    I think you shld study back the history since law is your forte now….then hadamkan dlm benak otak awak tu before u make any nonsensical statement or becoming an activist…..jgn gadaikan maruah bangsa coz just want to be heard or nakkan popularity yg sementara tu….biar x cantik perangai bg cantik malangnya u have both kejelikan tu

Leave a Reply