Sistem beraja sudah lapuk, ketinggalan zaman – Aktivis PH

PEGUAM dan aktivis Pakatan Harapan (PH), mendakwa sistem Raja Berpelembagaan tidak lagi relevan didalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dianggap ketinggalan zaman dikebanyakan negara di dunia.

Fadiah Nadwa Fikri berkata demikian mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar dikala Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.

“Memandangkan wujudnya hubungan tegang antara perdana menteri sekarang dengan monarki, tidak menghairankan mengapa yang dikatakan bakal perdana menteri melakukan sedemikian.

“Apa yang meresahkan tentang perlakuan yang diabadikan gambar itu adalah budaya feudal yang tidak boleh dipertahankan dan implikasi besar yang disampainya,” katanya dipetik kolum portal Malaysia Muda bertajuk ‘Jangan Engkau Cium Tangan Yang Memukulmu’.

Katanya, walaupun sistem Raja Berpelembagaan dihujahkan sekadar “perhiasaan perlembagaan yang neutral”, ianya tidak lagi boleh diterima, dipertahan dan diwajarkan berikutan realitinya adalah sebaliknya.

Hujah Fadiah, ia ditunjukkan ketika pra-PRU14 lalu apabila Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah untuk tidak menjatuhkan kerajaan pada ketika itu yang bertentangan dengan apa yang dimahukan rakyat.

“Meletakkan satu kelas manusia lebih tinggi daripada manusia lain hanya kerana mereka dilahirkan di kalangan golongan bangsawan adalah satu pemikiran yang memualkan – satu permikiran yang bertentangan dengan nilai kebebasan dan martabat insani.”

Ujarnya, dikala rakyat sudah bangkit merampas kuasa daripada parti memerintah negara selama 61 tahun, sistem monarki yang disamakan Fadiah dengan konsep perhambaan ini tidak lagi boleh diteruskan.

Tegasnya, golongan diraja diberikan layanan dan dipuja persis tuhan sedangkan darahnya sama merah sepertmana darah rakyat yang diarahkan untuk patuh.

“Mengapa golongan yang darahnya merah, semerah darah mereka yang dipaksakan kepatuhan kepada golongan itu mempunyai hak keistimewaan tersendiri?

“Mengapa golongan yang memerah hasil keringat mereka yang bersusah payah berjuang untuk terus hidup dan mencari kehidupan yang manusiawi perlu diberikan layanan dan pemujaan persis tuhan?

“Mengapa golongan yang dikurniakan secara mutlak mengikut budi bicara sendirinya kuasa besar dan kekayaan yang dirampas daripada mereka yang diperhambakan, kebal daripada kepertanggunjawaban?” soalnya.

Fadiah merupakan peguam hak asasi manusia juga merupakan pelopor gerakan Malaysia Muda.

Sumber: Malaysian Digest

7 thoughts on “Sistem beraja sudah lapuk, ketinggalan zaman – Aktivis PH

 1. Kepala otak hang!
  Dengan sistem beraja lah Kita melayu Masih di beri kelebihan di tanah air Kita..org cina Ada negaranya org India Ada negaranya China Dan India org melayu dimana?
  British Masih Ada Ratu,Denmark,Monaco,Arab Saudi Dan byk lagi..jgn main tembak lah budak mentah!

 2. Ni lah melayu pd luaran , hakikat mrk2 ni lah yg akan menjual adat melayu itu sendiri…
  Cuba sedarkan diri Anda!!

 3. 1. JIka monarki ketinggalan zaman. Kenapa negara Jepun tidak ketinggalan zaman malah antara negara yang paling maju didunia dan mempunyai tahap sosial yang tinggi walaupun seorang penyapu sampah.
  2. Jika gambaran DS Anwar mencium tangan Sultan Johor dijadikan satu “trigger” bagi ketidak relevan Sistem Beraja. Kenapakah rakyat Korea, Jepun dan juga Thailand, menundukkan kepala dan badan kepada tetamu dan orang yang mereka jumpa? Dan kenapakah bila orang Melayu bersalaman dengan orang yang lebih tua, lebih-lebih lagi orang kita kenal, kita akan cium tangan orang tu. (Tak semestinya seorang sultan).
  3. Raja diberikan hak istimewa kerana, keturunan mereka itu membuka tanah melayu ini dan menjadi negeri-negeri dan kemudian diuruskan oleh Kerajaan Negeri & Persekutuan. Jika Ayah kita membeli rumah dan tanah, dan di diami oleh keturunan beliau sehingga ke cucu cicit, tidak kah Ayah kita itu layak mendapat penghormatan dari anak2, cucu2 dan cicit2nya.
  4. Dan jika sistem monarki dan beraja sudah tidak relevan lagi di dunia ini, kenapa perlu berusaha sehingga ke Oxford? Oxford terletak dalam negara yang mana sistem monarki berpelembagaan diamalkan? Dan Oxford bukanlah satu nama yang kecil dalam dunia pendidikan.
  5. Dan terakhir sekali, bila kali terakhir anda mencium tangan ibu dan bapa anda menunjukkan rasa hormat pada mereka. Adakah menghormati orang tua sekarang ini sudah tidak relevan lagi kini? Dan bila terakhir sekali anda membaca ayat Al-Baqarah berkenaan menghormati orang tua.
  6. Memperjuangkan hak bersuara itu tidak ada kesalahan, untuk berdebat tentang sesuatu perkara itu tidak salah. Tetapi bila setiap yang kita buat dan tidak meletakkan adab didepan, maka hancurlah karakter diri, peradaban kemudian tamadun.
  7. What you’ve learned in Oxford and schools before this just gone to the drain, because you just forget about the basic rights of people… which is “respect and honor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *