Portal berita terbaik anda

Utama

Ribut Pabuk: Petronas aktifkan pasukan respons kecemasan

PETROLIAM Nasional Bhd (Petronas) mengaktifkan Pasukan Respons Kecemasannya berikutan kemudahan aset luar pesisir syarikat itu di Semenanjung Malaysia dilanda ombak tinggi dan angin kencang ekoran ribut tropika Pabuk.

Ia berkata, keadaan adalah terkawal dan semua kakitangannya adalah selamat.

“Keutamaan Petronas adalah keselamatan semua kakitangan. Kami sedang berhubung dengan pihak berkuasa berkaitan dan memantau rapi keadaan ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Klip video menggambarkan situasi angin kencang disertai ombak besar akibat ribut tropika Pabuk melanda sebuah pelantar minyak di perairan Terengganu tular di media sosial sejak kelmarin.

Situasi mencemaskan itu dikatakan menyebabkan beberapa pekerja pelantar yang dijadualkan pulang ke darat, semalam terkandas di pelantar itu.

Situasi mencemaskan itu dikatakan menyebabkan beberapa pekerja pelantar yang dijadualkan pulang ke darat tidak dapat berbuat demikian.

Seorang pekerja pelantar berdekatan yang hanya ingin dikenali sebagai Amir ketika dihubungi Bernama berkata, keadaan di sekitar kawasan pelantar agak membimbangkan berikutan angin kencang dipercayai dalam kelajuan 50 knot sejam menyebabkan kawasan itu bergoncang.

“Ini pengalaman pertama kejadian sebegini dialami sejak lapan tahun bekerja di pelantar…hanya fikir anak dan isteri sahaja…apa nasib mereka jika sesuatu berlaku kepada saya,” katanya.

Namun, beliau optimis cuaca akan kembali tenang kerana mendapat maklumat bahawa kelajuan angin akan berkurang kepada 30 knot menjelang tengah malam tadi.

“Apa yang kami lakukan sekarang ini selain berdoa agar keadaan kembali reda adalah mematuhi arahan daripada ‘Offshore Installation Manager’ agar tidak meninggalkan kuarters tempat tinggal sejak dari semalam,” katanya.

Loading...

Leave a Reply