Portal berita terbaik anda

Viral

Remaja 14 tahun derita ‘SLE’, perlu makan ubat seumur hidup

Seorang gadis memohon doa orang ramai untuk adik perempuannya yang kini menderita penyakit Sistemetik Lupus Eritematosus (SLE) sejak lima bulan lalu.

Menerusi laman Twitter, gadis yang menggunakan nama @ofcourseivy itu memuat naik dua gambar adiknya yang sedang menjalani rawatan di sebuah hospital selepas keadaan semakin kritikal sejak Isnin lalu.

“Doakan adik i guys, dah lima bulan dia kena SLE tapi baru Isnin lepas keadaan makin kritikal. Tadi pembedahan ambil kulit bawa betis untuk ujian seterusnya,” tulisnya.

Tambah @ofcourseivyy, adiknya yang berusia 14 tahun itu terpaksa menanggung kesakitan dan perlu mengambil ubat-ubatan seumur hidup bagi mengawal simptomnya.

Aku sebak!

Posting berkenaan menerima 33,500 tanda suka dan diulang kicau lebih 17,000 kali serta komen warganet yang memberi sokongan kepada remaja itu selain berkongsi pengalaman masing-masing.

Kawan saya pun pejuang SLE

Kena selalu bagi sokongan

Berdoa buat semua pejuang SLE termasuk ibu saya

Doakan kakak saya juga

Kena sabar dan kuat

Jangan putus asa!

Menerusi laman web Persatuan SLE Malaysia (LUPUS), SLE adalah penyakit kronik auto-imun dimana badan pesakit menghasilkan protein darah yang dipanggil antibodi dan memberi tindak balas terhadap tisu pesakit.

Loading...

Leave a Reply