Portal berita terbaik anda

Utama

Penganjur himpunan haram rayu netizen bayarkan kompaun RM62,000

Penganjur himpunan haram pada 19 Ogos lalu meminta sumbangan orang ramai bagi membantu membayar kompaun kepada para peserta yang ditahan sebelum ini.

Minggu lalu, seramai 31 peserta acara berkenaan dibawa ke balai polis dan didenda RM2,000 setiap seorang, menjadikan jumlah keseluruhan denda berjumlah RM62,000.

Dalam satu kenyataan hari ini, Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) berharap orang ramai dapat membantu meringankan beban mereka.

“Sehubungan itu, kami ingin meminta jasa baik rakyat Malaysia yang cintakan demokrasi untuk menyumbang bagi membantu peserta membayar kompaun yang dikenakan,” kata mereka.

“Pihak Sekretariat sedang berbincang dengan beberapa rakan peguam berkenaan tindakan yang akan diambil dan kami tidak menolak untuk menyaman pihak polis kerana tangkapan yang dibuat tidak berasaskan lunas perlembagaan dan peserta yang ditahan tidak diberikan akses untuk diwakili oleh peguam setiap seorang,” tambah SSR.

Semalam, seramai 31 peserta nyalaan lilin membuat laporan polis yang mendakwa penahanan mereka tidak sah dan dinafikan hak mereka oleh pihak polis sepanjang acara itu berlangsung.

Berikutan itu polis telah memanggil sebahagian mereka termasuk peguam, untuk siasatan lanjut berkaitan acara yang diadakan di Dataran Merdeka pada malam Khamis lalu.

Beberapa kumpulan hak asasi manusia mengkritik layanan kasar polis terhadap 31 individu berkenaan ketika acara itu berlangsung.

Salah seorang peserta yang juga ahli jawatankuasa pusat Parti Sosialis Malaysia (PSM), Chong Yee Shan mendakwa dia mengalami kecederaan fizikal setelah lima anggota polis menyeretnya ke dalam kenderaan polis.

Dia telah membuat laporan polis mengenai kejadian itu.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata tindakan menafikan hak tahanan untuk mendapatkan peguam adalah melanggar Perkara 5 dan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

Suruhanjaya itu juga meminta pihak polis mengiktiraf hak rakyat untuk berhimpun secara aman.

Loading...

4 Comments

  1. Bayar sendiri tk pun tidur kt lokap tu dengan org yg nyata2 salah … Lantak ko … Pakai tudung pun ada kt situ pakai tudung pakai baju kurung tp tang adik 2 tu nampak juga ape bengal ye org

  2. zonan

    hahahahahah stupid…bodoh sgt…dah salah kau…apahal nk minta kami bayarkan shame of you…ass hole…padan muka…buat lagi keje bodoh

  3. Konon konon hendak Gelima Riak rasa lah tidur dalam lokap. Minta Wang dari Penganjur atau repot Polis Tangkap Penganjur dan Kuncu Kuncu . Rasakan hendak Gelima , Tahan Saja Belalang

  4. Cikgu K

    padan muka ko dik…. abam baca gak posting2 twitter korang sangatlah bersemangat tak takut apa-apa pun jauh sekali nak hormati undang2… hadaplah, sebagai guru abam tahu kalau tak dapat didik dengan baik terpaksa didik dengan keras.

Leave a Reply