Rakyat yang tentukan sama ada saya jadi PM atau tidak – Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu temubual menyatakan walaupun rancangan pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri seterusnya merupakan satu perjanjian, beliau masih memerlukan persetujuan daripada rakyat Malaysia.

Selaku pejuang demokrasi, beliau perlu menghormati prinsip demokrasi dan keputusan rakyat sama ada akan memilih beliau sebagai Perdana Menteri seterusnya atau sebaliknya.

“Sekarang, ya, perjanjiannya memang saya yang akan menjadi perdana menteri, tetapi anda betul, akhirnya ia adalah keputusan rakyat yang menentukan. Sekiranya saya seorang pejuang demokrasi, saya harus menghormati keputusan itu,” kata Anwar dalam temubual bersama CNN Asia.

Turut ditanya mengenai kerjasama bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengejutkan banyak pihak.

Kata Anwar, dalam tadbir urus politik dan kehidupan, sifat ‘saling memaafkan’ adalah sesuatu yang penting.

“Baiklah dalam politik, dalam tadbir urus dan juga dalam kehidupan, kita perlu menyedari bahawa perasaan belas dan saling memaafkan adalah penting. Kita juga perlu bergerak ke hadapan dan tidak boleh terikat pada masa lampau,” kata Anwar lagi.

Temubual penuh Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama rancangan Talk Asia akan disiarkan Rabu ini, 23 Januari jam 5.30 petang di Astro saluran 511, CNN .

Loading...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *