Permohonan Program Saintis Islam Terengganu kini dibuka

Permohonan program Saintis Islam Terengganu 2019 kini dibuka. Bagi memartabatkan kegemilangan Islam di Terengganu, Kerajaan Negeri melalui Yayasan Terengganu dengan kerjasama Universiti Malaysia Terengganu dan Pusat Sains & Kreativiti Terengganu mempelawa calon-calon yang berminat untuk mengikuti Program Pencarian Saintis Islam Terengganu 2019. Program ini bertujuan melahirkan Saintis Islam yang hafiz 30 juzuk Al-Quran, mendalami ilmu-ilmu Islam dan pakar dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM).

Bagi merealisasikan hasrat ini, Kerajaan Negeri Terengganu telah bersetuju untuk memberi penajaan biasiswa sepenuhnya kepada pelajar yang terpilih dan berkelayakan bagi melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda, Sarjana, Doktor Falsafah (Phd) dan seterusnya berkhidmat di Terengganu.

Permohonan ini terbuka kepada semua anak negeri Terengganu yang berminat serta mempunyai sahsiah yang baik, kemahiran insaniah (softskill), fasih berkomunikasi Bahasa Inggeris dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan sebagaimana berikut:

Syarat-Syarat Permohonan Program Saintis Islam Terengganu

  • Pemohon mestilah Warganegara
  • Lulus Peperiksaan Percubaan SPM 2018 dengan mendapat sekurang-kurangnya 8A dalam Aliran Sains Tulen.
  • Telah menghafal 30 juzuk Al-Quran
  • Pemohon merupakan Anak Terengganu (Bapa atau/dan Ibu lahir di Terengganu ATAU Ibu bapa telah bermastautin di Terengganu tidak kurang dari 10 tahun)
  • Lulus Ujian Temuduga
  • Lulus Program Pencarian Saintis Islam Terengganu

Cara Memohon

Permohonan boleh dibuat melalui muat turut borang di laman sesawang www.myimtiaz.com.my atau www.yt.gov.my atau boleh didapati di Pejabat Yayasan Terengganu.

Tarikh Tutup

24 Disember 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *