Portal berita terbaik anda

Viral

Paru-paru bocor, batuk berdarah akibat hisap vape

Sejak mula diperkenalkan kepada orang awam, rokok elektronik atau vape dikatakan mampu menghapuskan ketagihan terhadap rokok tembakau.

Walaupun tiada kajian ilmiah tepat, sebahagian besar penggemarnya mendakwa vape tiada kesan kepada kesihatan seperti rokok yang dipenuhi nikotin dan bahan toksid lain.

Hakikatnya, semakin ramai penghisap vape mula mengalami masalah kesihatan kronik seperti serangan jantung, risiko barah dan popcorn lung (bronchiolitis obliterans).

Terbaru, seorang wanita telah berkongsi kejadian melihatkan suaminya yang batuk berdarah akibat terlalu kerap menghisap vape.

Ikuti perkongsiannya Key Arina di bawah:

VAPE DAN ROKOK KEDUA-DUANYA BAHAYA

Dikongsikan cerita ini dengan izin suami saya. Dua minggu kahak berdarah on off akhirnya dapat jawapan

22 OKTOBER 2019

Yang, beserta gambar. Ya ALLAH darah, hati ini tak tenang dah dok office, terus minta balik sebab suami batuk kahak berdarah. Bawa motor laju teramat tak ingat dunia dah, dok risau.

Balik tengok dia okay, tak ada apa just kahak berdarah. Terus pergi ke kecemasan, x-ray memang tak berapa cantik ada kabus-kabus di bahagian peparu. Test kahak doktor ambil resultnya negative. Balik dibekalkan dengan ubat batuk and berhenti darah sahaja. Hati ini tetap tak puas hati dengan result yang diberi doktor, macam ada sesuatu yang buruk bakal berlaku.

25 OKTOBER 2019

Suami beritahu sakit dada itu semakin kerap. Tak fikir banyak, terus ajak pergi ke Hospital Pantai, double check lagi. Kalau ikutkan, suami tak nak pergi sebab 3 hari sebelum ini pun dah pergi tetapi keputusan masih sama.

Sampai di bahagian kecemasan Hospital Pantai, terus buat x-ray sekali lagi. Kemudian, doktor yang ambil kes ini terus hubungi pakar sebab kami beritahu dia dah berulang kali periksa tetapi masih negatif dan sakit dada semakin teruk. Kalau boleh kali ini nak admit ke wad.

Dapat hubungi pakar, pakar suruh buat sekali lagi x-ray dan berdasarkan x-ray, doktor nampak peparu dah mula bocor sebab itu sakit dada semakin kuat. Terus admit wad. Keesokkan harinya buat CT scan dan fbc blood test.

26 OKTOBER 2019

Selepas buat CT scan, doktor beritahu keputusan menunjukkan 90% Tibi, 10% kanser. Ya Allah sekali lagi menangis dengar keputusan, hati ini tak tahu nak kata apa dah. Tak tenang dibuatnya. Doktor mula beri ubat tibi warded seminggu dipantau dalam isolation room. Tak boleh dilawat oleh orang luar, family terdekat pun nak masuk kena pakai mask N95.

Sepanjang di wad, Nana ikhtiar segala macam macam untuk suami kembali sihat. Alhamdulillah berkat doa mak, ayah, mama, opah dan semua yang mendoakan, suami dibenarkan discharge pada 30/10/2019 and teruskan temujanji  di Hospital Tapah. Alhamdulillah.

DICHARGE PULMONARY TUBERCULOUS AND CONTINUE TB TREATMENT

KENAPA KEPUTUSANNYA TIBI?

Ini penjelasan  dari doktor pakar yang merawat suami. Ada dua kemungkinan:

Dalam badan manusia memang ada sel tibi cumanya tak aktif. Bila kuman tibi tu akan aktif? Apabila kita dikelilingi/didekati oleh pesakit tibi (+ve). Kita mudah untuk dijangkiti tibi. Satu lagi apabila peparu kita lembab ia akan aktifkan kuman tibi itu, malah lebih teruk boleh menyebabkan peparu kita bocor sebab kuman itu aktif.

MACAM MANA BOLEH TERJADINYA PEPARU LEMBAB?

Penghisap vape sekalian, asap yang kamu semua semburkan itu berbentuk wap air yang berperisa. Banyak flavors, betul? Sedap sungguh, kan? Tetapi risikonya asap yang disebur itu akan menjadi wap air bila kita terhidu ia akan menyebabkan peparu kita lembab. Sebab itulah kuman tibi akan diaktif, sebab peparu kita lembab. Seumpama eksperimen Sains darjah 6 dulu, ambil tisu basahkan untuk tanam kacang hijau? Kacang hijau itu membesar tak? Besarkan. BERINGATLAH.

Bila peparu kita lembab, kita mudah diserang macam-macam penyakit, termasuklah ia akan menyebabkan kebocoran sedikit demi sedikit di peparu kita.

Pertama sekali, kalau kita ada keluarga terdekat yang ditimpa atau diuji dengan masalah kesihatan. Apa yang perlu anda buat?

TERUS SABAR IKHTIAR POSITIVE AND YAKIN ADA PENAWARNYA

Jangan berterusan salahkan benda yang lepas or blame on him, sebagai keluarga terdekat kena bagi semangat and diri kita sendiri kena kuat. Dari situ pesakit akan kuat.

Sharing #wardedjourney. Will be continue with ikhtiar story inshaAllah.

Kepada perokok dan penghisap vape, berhentilah sebelum ia jadi lebih teruk! Sayangilah dan hargailah peparu anda itu ❤ YOU HAVE TIME TO CHANGE IT,

DOAKAN SEMOGA KELUARGA NANA DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN AND TERUSAN DIBERI KESIHATAN YANG BAIK

Loading...

39 Comments

  1. Muhammad Amirul Nashran Bin Rahamad

    Tkdak akai . Kaji dulu betul2 . Jangan main tulis ja .

    • ashabulyamin

      betul tu…. bodoh hahahaha sama kan dgn tanam biji kacang… apa punya bodoh lah… hahahahha

    • Afif bastomi

      Aku 2 tahun ngevape rasanya aman aman saja dan sekarang saya masih sehat

      • janur

        inti nya , antibody di setiap orang beda beda… ga ad salahnya ini d fikirkan lagi.
        terima kasih infonya, ,
        real ato hoax ga penting, yg penting itu kalo ngavape ato ngerokok bakar uang.

  2. AzamBading

    Berapa lama hisap vape sampai jadi mcm tu? Salah teknik hisap tu. Guna vape(power besar) tp flavour guna yg salt nicotine, memang parahlah. Klau yg power besar kena guna flavour freebase.

    • Reza

      Saye dah ngvape pun dah 4 ½ tahun dan pihak medispun tak percaye dgn hasil xray thorax. Ni hoax. Teliti dulu lah tu liquid. Sapa tahu mengandung THC macem di US

  3. Mhd Ridwan

    judul artikel tida sesuai, penyakit TBC jgn di bawa2 ke Vaping.
    bini gw aja kena penyakit TBC 12 tahun yg lalu, pada hal dia gak ngerokok atau pun vaping.

  4. Nova

    Rada gila, gak nyambung ni artikel

  5. Joni

    Tertarik

    • Mr kannedy

      bodoh + begok + sintting + mareng ini artikel..
      what the F**K punya idea habis idea ke nak buat artikel yang bagus..

  6. Mungkin liquid nya pke solar campur tai ayam

  7. Fajri

    Woi anjing kalau lu mau bikin postingan jangan asal tulis anjing , lu pasti orang yg bekerja di pabrik rokok kan

  8. tempek kau ts mana ada vape bahaya..gara gara uap aer…kita aja minum aer putih yg aer langsung bertahun tahu enggak pula tu..ngasal aja

  9. Kimak

    Liquid pake yang murah kali

  10. Tony fong

    Ni artikel ny goblok,gk nyambung…
    Aq pake vape ud 5thn lebih sehat” saja…malahan gk pernah ad keluhan

  11. Hero

    Penyakit TBC tu.. bukan gara2 Vape..
    Yg tak merokok pun batuk berdarah kalo terjangkit TBC

  12. ali

    aku 5tahun ngevape tp gapernah terjadi apa2.
    ya kalo belimu vape clone/kw dan liquidnya murahan jelas bgt bikin penyakit. apalagi jrg membersihkan.
    kek aku gini belinya semua oten/ori, dan liquidnya USA semua.

    kalo postingan ini bohongan, doain aja semoga paru2nya bocor beneran. supaya manusia-manusia penyebar hoax biar cpt mati, buat apa mereka hidup kalo bermain politik dgn cara curang?

  13. Tanpa

    Gini ya ,menurut saya pribadi kalo di bandin kan roko tembakau dan elektrik
    saya lebih pilih rokok elektrik karena saya sudah tau / peranah coba memakai roko keduanya ,
    saya merokok tembakau pada malam hari 1-3 batang pada saat bangun tidur dada terasa sesak kalo sama rokok tembakau ( JUJUR PENGALAMAN SAYA PRIBADI )
    Kalo pake rokok elektrik aman ajh ,
    sepertinya yg post pake roko relektrik di watt besar pake RDA/RTA memakai liquid (caira vape) salt nicotin 48mg main di 200watt jadi gitu
    #SAYAPILIHVAPE

  14. dendi

    kalau akak mengatakan kelembapan,maka tak ada yg lebih lembab dari udare orang yg tinggal di kaki bukit atau gunung kah,mereka hirup uap air setiap mase dari kanak kanak,saye tak nak menyalahkan sesiape ,ini takdir Allah

  15. Zahin

    Patut la jadi mcm tu sbb pakai vape, vape tu watt dia kuat flavour pun lain dengan pod .kalau pakai pod ok la tk bahaya sangat .lepastu tengok lh pulak atas flavour yng dia pakai, mungkin dia pakai flavour yng tk terjamin ke sbb tu jadi mcm tu…

  16. pukiomak kau

    si kontol yg bodoh,,
    buat berita ngentot lu

    • Ady yipyap

      Hahhaahaha. Biasa orang kepengen viral aja lah tu. 😀😀😀😀😀😀,Kurang nonton YouTube ni. Kau coba lah tengngo YouTube tu sesekali je mengenai vaping

  17. Mungkin nge – vape nya sambil makan paku kalii sampai bocor

  18. Tetangga saya batuk berdarah dan sesak napas..akibat nge vave..
    Sekarang dia sudah meninggal dunia..
    Vave atau tembakau menyevabkan sakit keras dam mati

  19. Andrian

    Kasih lihat mukanya biar viral klo bener” gara” vape dasar tukang hoax

  20. Gara

    Harusnya jangan bawa kerumah sakit bawa ke tambal ban aja biar ditambal aja tuh tbc nya

  21. Emi

    Jd bingung ni.. harus percaya yg mana.. soalnya suami yg dulu merokok sekarang ganti ke vapor…

  22. Gue

    Itu Wc cioy dasar tukang hoax gk berkah hidup lo

  23. Agung

    Tergantung liquidnya itu

  24. sijuki

    kamu tau spa?
    itu uap kan?
    apa yang sering ke spa sudha batuk darah?
    atau tumbuh kacang hijau di paru parunya? 😂

  25. Anti rovape

    Semua yg coment adalah org yg hobynya sia2 ,mau rokok ataupun Vape sama saja , aktivitas sia2,mubazir dan jelas haram hukumnya…. Emangnya mati kalau gak merokok atau ngevape??? Trus kenapa sibuk bela2in ngerokok or ngevape..sadar aja Napa??? Semogalah yg pada hobinya sia2 diberi hidayah dan penyakit lupa ngerokok or ngevape yah….

    • Ggs

      Ini bubuhan orang gak pernah mawas diri..
      Terlalu mudah berucap kata HARAM.
      Yg berhak berkata haram atau tidak itu cuma sang pencipta..
      Kamu cuma manusia,sama dengan saya..
      Tak perlu kamu fikirkan apa yg orang lain lakukan,urus dirimu sendiri…
      #sayaVAPERS

  26. towil

    biasanya penyakit paru2 basah juga bisa terjadi kalau tiduran di lantai tanpa alas seperti kramic atau granit juga mungkin banyak makan makan mie instan

    sementara itu bsa juga dekat dengan orng yg kena tbc saat batuk atau minum 1 gelas saat minum bsa saja

  27. PG/VG

    Maybe dia vape flavor water based.. 🤣🤣🤣

  28. hamba allah

    aduh butuh ganti koil sama butuh liquid yg cremi disini ada yg jual ga ya…
    kadang saya sambil boker juga ngevape..sehat sakit mati. itu urusan tuhan. tuhan yg kasih takdir. yg sehat saja tau tau mati banyak. yg sakit bertahun tahun ga mati juga banyak…

  29. Jeppy

    Doktor dari USA pun suggestkan rokok elektrik untuk orang yang nak berhenti rokok, dalam hospital kt sana pun ada kedai rokok elektrik. Post mcm ni mcm larang org lain isap vape, bila isap rokok, lagi lah complain. So kena buat kajian dulu okay… jangan sebab hati busuk tak terima org tu isap vape sebab mahal, kita cakap tak elok untuk kesihatan…

Leave a Reply