Portal berita terbaik anda

Politik

Mujahid beri amaran jangan pertikai pelantikan Adun DAP dalam Yadim

PUTRAJAYA – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof memberi amaran kepada pihak yang berterusan mempertikaikan lantikan Adun DAP, Sheikh Omar Ali sebagai Ahli Lembaga Pemegang Amanah (Alpa), Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Mujahid yang mempertahankan lantikan Sheikh Omar menegaskan, pelantikan Adun berkenaan atas dasar kelayakan yang dimilikinya.

Tambah Mujahid, tindakan tegas akan diambil kepada mereka yang sengaja mensensasikan isu itu sama ada di peringkat dalaman, di media-media sosial dan di mana-mana medium.

“Dakwaan yang mengatakan DAP tidak mengiktiraf agama Islam merupakan satu tuduhan melampau sedangkan parti itu bersama kerajaan pada hari ini,” tegasnya.

Mujahid berkata, sekiranya tuduhan itu berlaku di peringkat dalaman, tindakan akan dilaksanakan mengikut prosedur iaitu menegur, manakala jika melibatkan orang luar terutamanya di media sosial, tindakan mungkin akan dibuat orang lain melalui laporan, katanya.

Adun DAP, Sheikh Omar Ali diumumkan antara 10 ahli politik yang dilantik sebagai Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yadim.

Selain Sheikh Omar, enam individu daripada PAN iaitu Yang Dipertua Yadim, Nik Omar Nik Abdul Aziz; timbalannya, Zolkharnain Abidin, Datuk Abdul Ghani Shamsuddin; Ahmad Sayuti Bashiron, Shamsul Ma’arif Ismail dan Maznah Daud.

Dua lagi melibatkan wakil PKR iaitu Ahli Parlimen Ledang, Syed Ibrahim Syed Noh dan Ahli Parlimen Merbok, Nor Azrina Surip dan seorang wakil Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang merupakan Ketua Bahagian Cheras Bersatu, Datuk Dr. Samsu Adabi Mamat.

Loading...

Leave a Reply