Kerajaan haram straw plastik bermula 1 Januari 2019

PUTRAJAYA – Kementerian Wilayah akan mengharamkan penggunaan penyedut minuman plastik di semua kedai dan restoran makanan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan mulai Januari tahun depan.

Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah, Datuk Seri Adnan Md. Ikhsan berkata, tempoh untuk mendidik masyarakat terutamanya peniaga akan dilaksanakan sehingga tahun 2020 sebelum tindakan penguatkuasaan undang-undang dilaksanakan sepenuhnya.

“Kita akan menggunakan peruntukan undang-undang yang sama seperti penggunaan produk berasaskan biodegradasi iaitu beg plastik dan bekas makanan ke atas peniaga yang didapati melanggar peraturan boleh dikompaun tidak melebihi RM1,000,’’ katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita berhubung pelaksanaan penggunaan produk biodegradasi di Wilayah Persekutuan dihadiri wakil pengeluar produk biodegradasi yang mana Yayasan Wilayah Persekutuan menjadi pengedar produk tersebut khusus untuk peniaga dan penjaja kecil.

Ketika ini rangkaian restoran makanan segera, McDonald’s dan peruncit kelengkapan rumah terkemuka Sweden, IKEA telah memulakan inisiatif tidak menyediakan penyedut minuman kepada pelanggan.

Pada 27 April 2016, Kementerian Wilayah Persekutuan telah mula melaksanakan penggunaan produk biodegradasi kerana penggunaan pembungkus makanan plastik dan polisterina boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan serta mengatasi masalah pengurusan sisa pepejal yang tinggi.

Dalam pada itu, Adnan menjelaskan, pihak kementerian dalam proses untuk memasukkan larangan penggunaan penyedut minuman plastik itu sebagai salah satu daripada syarat permohonan dan pembaharuan lesen perniagaan.

Loading...
Published
Categorized as Utama

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *