Keluarga besar diberi kelonggaran tak pasang CRS

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi kelonggaran kepada pasangan yang mempunyai anak ramai untuk tidak menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) apabila peraturan itu dikuatkuasakan, 1 Januari ini.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar, berkata kerajaan sedar dan mengakui sukar bagi keluarga yang besar menggunakan CRS dalam kenderaan berikutan masalah ruang.

“Khusus untuk keluarga yang besar, saya boleh laporkan mereka diberikan pengecualian sekiranya di dalam sebuah kenderaan tidak membolehkan CRS dipasang.

“Jadi kelonggaran diberikan dalam pelaksanaan ini,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Cha Kee Chin (PH-Rasah) yang meminta kerajaan mengambil maklum mengenai isu CRS dalam kalangan keluarga yang mempunyai ramai anak.

Mengulas lanjut, Kamarudin berkata, CRS dikecualikan duti import dan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bagi memastikan pemasangannya tidak membebankan rakyat.

Bermula 1 Januari ini, kerajaan mewajibkan penggunaan CRS di dalam kenderaan bagi menyelamatkan mereka daripada mengalami kecederaan serius atau kematian sekiranya berlaku kemalangan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata langkah baharu itu susulan statistik yang membimbangkan apabila sebanyak 1,559 kematian dicatatkan membabitkan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dari 2007 hingga 2017.

Loading...

Leave a Reply