Portal berita terbaik anda

Politik

Jumpa penderma RM2.6 bilion, Zahid bakal diheret ke mahkamah

Bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga berdepan dengan pelbagai tuduhan di mahkamah, kata ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Lokman Noor Adam.

Ahmad Zahid, yang adalah presiden Umno, pada 2 Julai lalu disoal siasat oleh SPRM selama sembilan jam atas dakwaannya berjumpa dengan anggota kerabat Arab yang kononnya menderma RM2.6 bilion kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bercanggahan dengan dakwaan Najib, para penyiasat, termasuk Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat, menyatakan wang itu berasal dari 1MDB.

Sementara itu, Lokman, yang memetik maklumat daripada “rakan-rakan di kementerian kewangan, polis dan SPRM” berkata Najib mungkin berdepan dengan sekurang-kurangnya 100 pertuduhan.

“Mereka ada 32 pertuduhan. Saya dengar mereka merancang untuk mendakwanya dengan sekurang-kurangnya 100 pertuduhan.

“Ini cara mereka menghentikan Najib daripada bercakap, buat masa ini, dia yang paling lantang mengkritik Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan (Perdana Menteri) Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai dasar-dasar ekonomi,” katanya yang dipetik oleh The Star.

Lokman dan lebh sepuluh penyokong Najib hadir di lobi Menara KPJ di Kuala Lumpur, yang menempatkan ibu pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK).

Najib hari ini disoal siasat oleh polis berhubung skandal 1MDB sementara isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor turut merakamkan kenyataannya di SPRM di Putrajaya.

Ditanya bagaimana beliau mendapat maklumat berkenaan, Lokman, yang pernah menjadi pengarah komunikasi kementerian kewangan, berkata: “Kita masih ada kawan-kawan di sana (di kementerian kewangan).

“Dan kita juga ada kawan di SPRM dan polis.”

Loading...

Leave a Reply