Boleh sebabkan kanser, CAP mahu kerajaan haramkan bedak talkum

GEORGE TOWN ― Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) mengharamkan bedak talkum dan produk berasaskan talkum di Malaysia.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata komponen utama di dalam bedak talkum ialah magnesium silicate hydroxide (yang dikenali umum sebagai bedak talkum) pembawa bahan toksik yang boleh menyebabkan tumor dalam ovari dan paru-paru.

“Bedak talkum digunakan secara langsung pada kulit sebagai penyerap yang berkesan untuk membantu menghilangkan bau dan memberikan sentuhan lembut. Talkum menyamai asbestos, ia terdapat dalam bedak bayi dan kosmetik seperti pembayang mata, pemerah pipi dan deodoran.

“Zarah-zarah talkum boleh sampai ke sistem pembiakan dan melekat pada lapisan ovari. Para penyelidik telah menemui zarah-zarah talkum dalam tumor ovari dan mendapati bahawa wanita penghidap kanser ovari telah menggunakan bedak talkum pada alat sulit mereka, lebih kerap berbanding wanita yang sihat,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Tambahnya, di Malaysia, kanser ovari menjadi kanser umum kelima dalam kalangan wanita, dengan kira-kira 500 pesakit dikesan menghidap penyakit itu setiap tahun.

Menurut Mohideen, bedak talkum juga berisiko tinggi menjejaskan paru-paru manusia kerana zarahnya yang halus mudah memasuki paru-paru, dan ia juga dibimbangi boleh menyebabkan saluran pernafasan bayi membengkak dan menyebabkan radang paru-paru.

“Statistik menunjukkan bahawa beberapa ribu bayi meninggal dunia setiap tahun atau sakit teruk kerana menyedut bedak bayi secara tidak sengaja. Talkum digunakan pada bayi kerana menyerap kelembapan yang tidak menyenangkan. Menyapu bayi dengan bedak talkum membahayakan paru-paru mereka,” katanya.

Beliau juga menasihatkan pengguna untuk menggunakan bedak yang diperbuat daripada tepung jagung atau tepung beras dan para ibu disaran menggunakan minyak sapu berbanding menggunakan bedak berubat untuk masalah ruam pada bayi. ― Bernama

Loading...
Published
Categorized as Utama

1 comment

 1. Oooo…
  Patut la bayi purba yg cik nab pelihara ni, sokmo semput2 bila cik nab comor bedak talkum ni kat dada dia.
  Benda ni klau guna kat manusia , m’datangkn mudarat.
  Tp, bila cik nab sapu bedak talkum ni kat bisul tupai , sihat wal afiat weh tupai tu.
  Cik nab pon x pasti klau2 ni smua keajaiban alam.
  Btul x, junaidi ?

  ishh.. kamu ni main terompah cik nab pulak.
  Lahabau.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *