Portal berita terbaik anda

Utama

13 tahun menanti, suami isteri dapat zuriat pertama guna rawatan IVF

KUALA TERENGGANU – Penantian sepasang suami isteri selama 13 tahun untuk mendapatkan zuriat menjadi kenyataan selepas mereka dikurniakan seorang cahaya mata menggunakan kaedah In Vitro Fertilisation (IVF) atau dikenali bayi tabung uji.

Bayi kepada pasangan Noor’Adn Muhammad, 38, dan suaminya, Mohd Yuhairil Haniff Yoon, 37, juga mencatat sejarah sebagai bayi pertama yang lahir hasil prosedur pemindahan embrio beku atau procedure frozen-thaw embryo transfer (FET) selepas enam tahun dibekukan.

Menurut pakar Obstetrik, Ginekologi dan Reproduktif (O&G), Dr Nasuha Yaacob berkata, bayi lelaki seberat 3.34 kilogram itu dilahirkan pada pukul 8.38 pagi Isnin di Pusat Rawatan Ibu dan Bayi (Priba) Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSN), di sini.

Kaedah pemindahan embrio beku itu dilakukan selepas enam berikutan ibu bayi berkenaan, Noor’Adn mengalami keguguran sebanyak dua kali.

“Sebenarnya proses pembekuan ini tidak ada tempoh tamat. Cuma, ini adalah garis panduan Kementerian (Kesihatan) untuk menggalakkan ibu memindahkan embrio dalam masa lima tahun,” kata beliau.

Noor’Adn menerima rawatan infertiliti di HSNZ sejak 2011 dan menjalani IVF pada 2012, namun ketika kandungannya mencecah usia dua bulan, dia mengalami keguguran.

Dia kemudiannya disahkan hamil bayi kembar setahun kemudian, namun sekali lagi mengalami keguguran ketika usia kandungan mencecah 20 minggu.

Pada 2018, Noor’Adn kembali lagi ke HSNZ untuk menjalani rawatan FET dan disahkan hamil pada Februari tahun ini.

“Saya buat rawata dulu di HUSM (Hospital Universiti Sains Malaysia) Kubang Kerian, Kelantan. Kemudian Prof Dr Azlina meminta saya mengadakan susulan di sini (HSNZ) sebab ada rawatan IVF.

“Jadi saya pun menetap di Terengganu. Alhamdulillah pakar-pakar di sini memang betul-betul tolong (untuk hamil) sampai berjaya,” kata Noor’Adn berkongsi pengalamannya.

Bayi yang dinamakan Muhammad Syafiq Muttaqin itu merupakan bayi ke-118 yang dilahirkan menerusi kaedah IVF di HSNZ.

Untuk rekod, kadar kehamilan IVF di HSNZ mencecah 40 peratus pada 2019 dengan menyaksikan peningkatan berbanding 30 peratus pada 2018, 28 peratus (2017) dan 26 peratus (2016).

Loading...

Leave a Reply