Portal berita terbaik anda

Politik

Bahaya jika Najib kembali jadi PM, kata Mahathir

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bimbang kemungkinan Datuk Seri Najib Razak kembali menjadi Perdana Menteri.

Beliau berkata, Najib telah melakukan jenayah rasuah yang teruk jika dia dilantik semula sebagai Perdana Menteri maka kesannya akan sangat teruk kepada negara.

“Ia boleh berlaku kerana saya tahu dia mempunyai parti yang kuat. Malah, dia masih mahu menegaskan pembentukan parti dengan BERSATU sekiranya menang pilihan raya seterusnya.

“Jika terjadi, dia akan mengetuai dan bukannya BERSATU,” katanya ketika ditemubual Bloomberg News baru-baru ini.

Tun Mahathir menambah, kes rasuah 1MDB merupakan perbicaraan yang panjang dimana wang bernilai RM 4 million atau 40 milion dolar dijumpai di dalam akaun Najib.

“Tempoh perbicaraan tamat tapi mahkamah menangguh selama empat bulan sebelum mendengar dari pihak defendan.

“Pihak kita melakukan perkara betul mengikut undang-undang yang sepatutnya namun proses sangat lambat.

Tambahnya, sepatutnya sebelum dibukti bersalah, tertuduh perlu dimasukkan ke sel lokap dan memakai pakaian berwarna oren tetapi mereka ini dilayan seperti jenayah yang terbukti dan sebenarnya tidak.

“Kes Najib, kita ada bukti kuat menentangnya, tapi bila dia didakwa, banyak bil dikenakan namun dia bebas. Pada masa itu, dia berkempen untuk dirinya dan berjaya mengubah pemikiran orang yang menentangnya,” ujarnya.

Sementara itu, Mahathir memberitahu, dia juga tidak tahu lokasi persembunyian Low Taek Jho atau Jho Low.

“Dia berada di satu tempat persembunyian yang kita tak tahu dan ada orang yang membantunya.

“Tiada siapa yang mahu membantu kita menahannya, tiada pilihan cuma menerima yang dia mempunyai kebolehan menyorok dari polis malah interpol tidak dapat berbuat apa-apa.

Mengulas lanjut, beliau berkata perkara ini sensitif jika melibatkan negara luar, apabila kerajaan menuduh mereka maka terdapat kemungkinan negara-negara berkenaan akan menganggu Malaysia.

Sumber: The Malaysia Online

Loading...

4 Comments

 1. Muhd

  Ko lagi bahya kut madey

 2. Azli slias

  Jgn tahu salah kan org je atok
  Cermin diri tu dulu .. jgn pasal dendam , org tak ikut cakap atok semuanya tak baik .. atok tanya pd diri atok berapa banyak harta dan wang ringgit anak2 atok semuanta bergelar jutawan .. klu atok sedar diri tu dah tua , atok suruh je jutawan ansk2 atok tu bantu rakyat yg sedang susah disbbkan wabsk carona vires 19 ni , bukan buat2 tak tahu je br lah rakyat sokong atok … atok atokkk .

 3. Azizan Rajab

  Betul ke Najib bahaya,, entah entah Atok yang bahaya,.. rakyat dah tau, mana yg bahaya atau tidak,, cermin cermin lah diri tu Tok…

Leave a Reply